Съветът за електронни медии (СЕМ) допусна до втори кръг всички всички деветима кандидати за директор на Българската национална телевизия. Това съобщиха днес от медийния регулатор, след като провериха документите на кандидатите. Решението е, че всички меракции за наследник на поста на Вяра Анкова отговарят на изискванията, записани в Закона за радиото и телевизията.

Кандидатите за генерален директор на обществената телевизия са Емил Кошлуков, мистър "Панорама" Иван Гарелов, продуцентът Константин Каменаров, писателят и репортер от БНТ Стоил Рошкев, журналистът от СКАТ Теодор Ангелов, спортният журналист от телевизията Сашо Йовков, бившият шеф на БНР Валерий Тодоров, публицистът и също бивш кадър в ръководството на БНТ Тома Иванов, вечният кандидат за БНТ Радослав Главчев.

На днешното си заседание Съветът за електронни медии (СЕМ) е проверил дали подадените документи формално отговарят на изискванията. Сред критериите, на които трябва да отговаря бъдешщият директор на БНТ, записани в закона, са наличието на опит в електронни медии, най-малко 5 години трудов стаж в телевизия, както и доказването на тригодишен опит на мениджърска позиция.

Деветимата претенденти подадоха и концепции за развитие на обществената телевизия.

Предстои разглеждането на документите по същество, като до 17 август СЕМ трябва да обяви кои от тях ще продължат към последната фаза на конкурса - събеседване.

Изслушването на допуснатите кандидати е предвидено за 21 и 22 август, а гласуването за нов шеф на националната телевизия ще бъде на следващия ден. 

За избран се счита кандидатът, който е получил поне три от гласовете на петимата членове на СЕМ