„Не съм човек, който отстъпва пред трудности или под натиск. Не се плаша от битки, дори от тези, които изглеждат на първо място невъзможни. Като всеки човек или всеки политик и аз съм допускал много грешки, но винаги съм бил с чиста съвест за мотивите на моите действия.“

Това обяви лидерът на БСП Сергей Станишев на пресконференцията след края на пленума на левицата, на който в речта си той обяви, че ще се оттегли от шефския пост в партията.

"Не бяхам от моята отговорност, няма да избягам, защото в БСП аз съм стълб. Така се е сложило исторически", каза още Станишев. Добавяйки, че е "обединителна фигура" за много голяма част хората в левицата. Като председател на "Коалиция за България" щял да търси "изпълване с ново съдържание" на всичко, което трябвало да бъде направено. После надълго и нашироко обясни как новият зам.-председател на БСП Драгомир Стойнев е изключително перспективен. Според кулоарните слухове именно икономическия министър ще бъде посочен от Станишев за негов наследник начело на партията.

„Българската политическа система се нуждае от много сериозен рестарт за възстановяване на страната. Казах, че това обновление ще дойде от БСП. Случвало се е и друг път медиите да не забелязват най-важното в моите изказвания“, упрекна журналистите Станишев, че не са разбрали навреме намерението му да се оттегли.

„По мое предложение Националният съвет взе ршение на 27 юли да се проведе заседание на конгреса с две водещи точки: приемане на нашите презизборни документи, политика и ангажименти и избор на нов председател на Националния съвет“, добави лидерът.

И продължи:

„Всички усещаме, че България е изморена и обезверена от политически битки, раздори. Политиката спадна до едно махленско ниво. Изморена е и БСП, изморена от усилията да отстоява политики и принципи в много враждебна и трудна среда и с институции, които бяха разбивани последователно. Изморена от усилията да се противопоставя на атаките от вътрешно разединение, на натиска на нашите коалиционни партньори, на натиска във и пред парламента, иницииран от нашите политически опоненти“.

Станишев бе категоричен, че решението му да се оттегли, не означава, че се предава:

„Това мое решение не означава, че отстъпвам, че ще седна на първия или на последния ред на Националния съвет. Оставам в първите редици на битката в името на каузата и много твърдо и ясно заставам в подкрепа на новия лидер с целия ми авторитет, опит, много голямо доверие, което имам в партията. Но и с ясното съзнание, че ни трябват промяна и единство в решенията и действията, за да сме партия на общественото доверие. Не се нуждаем просто от подмяна на личности на едно или друго ниво.“

Интересът към БСП и натискът бил много силен, целта била „добиване на акции влияние вътре в БСП, за да станем инструмент в подялбата на властта и в икономическите сфери“.

Според Станишев през изминалата година, в която управлява кабинетът „Орешарски“ „бяха засегнати огромни политически, икономически и геостратегически интереси“.

„Не беше лесно през тази година“, въздъхна соцлидерът. И добави: „Водихме една неравностойна битка, но тепърва ни предстоят още други. Извличаме поуки и от успехите и от грешките през тази година.“

Очаквайте подробности.