Шест дни след "гордостта на прокуратурата" - 210 000-страничните обвинения по КТБ, Висшият съд в Белград обяви, че не е компетентен да реши искането за екстрадиция на Цветан Василев.

Въпреки името му - този съд е първата инстанция по въпросното производство, с което българската прокуратура се опитва да върне бившия мажоритарен банкер още от 2014 г. (първоначално дори на база на обикновена заповед за арест за 72 часа, б.р.)

Според съобщение на N1 Висшият съд се е обявил за "nenadležan" (не е надлежен орган, б.р.) да отговори на искането за екстрадиция.

От сръбската медия споменават, че простъпката на Василев, заради която е обвинен, междувременно е преместена в българската Специализирана прокуратура. Първоначално делото бе в Софийския градски съд и "замина" на ул. "Черковна" заедно с водещия го прокурор Иван Гешев. Точно това вероятно е причината "обикновеният" съд в Белград да се счете за некомпетентен.

Решението на Висшия съд е взето на 10 юли, става ясно още от днешното съобщение. То може да бъде обжалвано от Василев пред Апелативния съд

Именно втората инсатнция на два пъти връща решението банкерът да бъде предаден на България, като разбиваше прах аргументите на Висшия съд.

През 2014 г., още преди заповедта за задържане, Василев се предаде в Белград. Оттогава е без мярка за неотклонение - само трябва да обитава посочен адрес в сръбската столица. Василев е и без паспорт - една от причините, които изтъкват той и адвокатите му, за да не се върне в България.

Статутът му даде повод на главния прокурор Сотир Цацаров за нещо безпрецедентно: да пише до Съвета на Европа срещу сръбската държава.