Британски министър предложи днес преходен период до средата на 2022 г. за излизане на страната му от ЕС, през който търговските и имиграционните правила да не се променят.

Европейската комисия обаче отговори, че въпросът може да се обсъжда, едва когато ЕС и Великобритания се разберат за условията на раздялата си.

 

"Бяхме ясни, че ще мине известно време, преди да въведем пълен имиграционен контрол между Обединеното кралство и Европейския съюз", каза финансовият министър Филип Хамънд пред Би Би Си.

По думите му сега британските власти не са подговени да наблюдават мигрантите от ЕС.

"След като веднъж знаете къде отивате, можете да обмислите и начините да стигнете там", каза днес Александер Винтерщайн, говорител в Комисията, по повод интервюто на Хамънд. 

"В този момент ние обсъждаме подробностите на раздялата и когато свършим с тях, така че всички да са доволни, можем да преминем към следващата стъпка", добави той.

Преговорните екипи на ЕС и Великобритания отчетоха миналата седмица малък напредък по трите основни въпроса на развода - правата на гражданите, финансовите задължения на Обединеното кралство към ЕС и бъдещия граничен режим между Ирландия и Северна Ирландия.

Хамънд беше между британските министри, които гласуваха против "Брекзит" на референдума от 23 юни 2016 г. И днес той е за напускане на ЕС с ясни договорености и предвидимост за бизнеса.