Загубихме президентските избори, защото не искахме да ги спечелим, заяви премиерът и лидер на ПП ГЕРБ Бойко Борисов на конгреса на Европейските студенти демократи във Варна. 

На въпрос къде са били силните страни на ГЕРБ при победата на парламентарните избори и какъв съвет би дал на студентите като подход, след като партията е загубил президентските избори, коментира:

„Загубихме ги, защото не искахме да ги спечелим. Много е важно за демокрацията да има ясно разграничение на властите. Когато една партия, колкото и да е добра и демократична, е спечелила и президентската, и парламентарната, и изпълнителната и местната власт, това не е добре за демокрацията“.

По думите му в един момент всички партийци започват да мислят, че са си самодостатъчни.

„Да, по-лесно е за управление, но е по-опасно за самата партия. Безспорно ГЕРБ е направила най-много в България. Безспорно се видя, че няма по-добра алтернатива, но в същото време, когато отидеш на избор, предизвикаш ги, е вот на доверие от народа. Отстрани като се дръпнеш виждаш много грешки и проблеми, които иначе в управлението и когато всички власти са от една партия няма как да се забележат“, допълни той, цитиран от "Фокус".

И уточни:

„Винаги съм благодарял на Господ и на народа, че сме се разбирали. Много грешки си отчетох, много проблеми видяхме, които сега поправяме. Особено в бюрокрацията и тежката администрация. Много отрезвяващо действа, защото всичко, което правиш ти се струва най-правилното, но то надали е. В същото време направеното и видимото от нас през годините е безспорно“, заяви Борисов и изброи инфраструктурните проекти, столичното метро и др.

„Защо комунистите не са го направили? Още през 19 в. в Европа е имало метро. С една дума хората оцениха направеното, но в същото време искаха да чуят как ще има повече справедливост, по-бърза и не затормозяваща администрация. Много е важен ежедневният диалог с хората, социалните мрежи много ми помагат. Всеки сигнал и питане го разпределям“, добави Бойко Борисов. „Мисля, че нещата сега са си по местата. Има много добра и ясна границата между институциите. Това е най-доброто в условия на демокрация“, поясни той. 

Премиерът се спря и на предстоящото подписване на договора с Македония. Договорът за добросъседство дава европейската перспектива на Бивша Югославска Република Македония и отваря пътя й за НАТО веднага, заяви той.

„След политическите кризи там, аз проведох среща и с колегата Никола Груевски, и с премиера Зоран Заев, и с президента Георге Иванов, надявам се както в нашия парламент вчера единодушно се гласува текста по декларацията за Договора, така и в Скопие да подпишем този договор. Той е изключително толериран от ЕК, от посолствата на САЩ в София и Скопие, защото дава европейската перспектива на Бивша Югославска Република Македония, отваря пътя за НАТО веднага“, добави премиерът, цитиран от "Фокус".

И продължи по темата:

„Искам специално да подчертая, и в разговорите ми с Алексис Ципрас в Гърция, това не е Договор срещу никого. Това е просто Договор за добросъседство между нашите две държави, тъй като България първа призна Македония като държава, покойният президент Жельо Желев. Убеден съм, че в Бивша Югославска Република Македония един ден ще има улица или булевард на негово име. Истински се надявам, почвайки с тези смели крачки, това правителство и опозиционните парии в Скопие, да разрешат проблема и с името с нашите съседи от Гърция“. 

Премиерът говори и за Брекзит.

Когато видях резултатите на референдума за излизане на Великобритания от ЕС, не можах да повярвам. Вечерта към 00.30 ч. Брекзита не минаваше. Сутринта, като пуснах телевизора, беше обратният резултат. Нямам никакво намерение да се меся във вътрешните работи на Великобритания. Но няма хубав развод. На Тереза Мей й казах, че знам, че разводът винаги е скъп и страдат децата накрая и че не съм оптимист, че развалянето на договора между ЕС и Великобритания ще стане леко“, разказа Борисов. По думите му ние сме толкова обвързани, че трудно биха се разкачили връзките между държавите. „Но така или иначе, това е решил британският народ и трябва да се съобразим“, уточни той.

Някои от студентите не внимаваха достатъчно и предпочитаха да си чатат в мрежата.

Според него Европа има голям потенциал – Балканите.

„В Триест даже премиерът на Албания се пошегува, защото с Борис Джонсъс седяхме един до друг. Борис и Борисов – двете табелки една до друга. Рама взе думата и каза: „Не съм вярвал, че един ден Борис ще си отива, а Борисов ще поеме управлението на ЕС за председателството“, каза Борисов. „Аз истински се надявам, че един ден всичко пак ще си бъде по местата, защото Европа е една, но това са само, както се казва, мои мечти“, посочи премиерът. По думите му България и Великобритания никога не са имали толкова добри отношения, колкото по времето на Дейвид Камерън и сегашното управление в Лондон. „Ще продължим да поддържаме тези добри отношения“, каза още Борисов. 

Популизмът не е довел никоя държава до добър изход, Гърция е достатъчно ясен пример за това, коментира още премиера.

На въпрос от страна на студентите как успява с партията си да управлява България и да я води до такива успехи, както и какви съвети би дал, Борисов заяви:

„Европа преодоля доста кризи, нито една не беше създадена от нея. Но няма нищо по-хубаво от нашата обща Европа. Финансовата и икономическа криза ни беше привнесена, мигранската криза ни беше привнесена, защото това е най –хубавото място за живеене в света. Освен това Европа, със своите управления – ЕС, ЕП, ЕК, е възможно най-демократичното нещо, което може да се създаде като управление.„Това понякога създава възможности за по-бавни темпове при решаването на кризи, но като млади хора това не трябва да ви плаши, защото Европа винаги се справя в това отношение, както и във финансово-икономическата сфера. Ние сме си извадили поуки“, добави той. 

И продължи:

„Преди много години, дори и аз тогава съм бил малък, са създадени Маастрихтските критерии. Те са правени от най-добрите финансисти и икономисти в Европа. И те са казали, че когато дефицитът мине 3%, а външния дълг 60%, рискът за криза е огромен. Затова ние като правителство винаги сме се придържали към Маастрихтските критерии. И вие, когато пораснете и заемете такива постове, трябва задължително да ги спазвате. А те са много ясни“.

По думите му в момента България е в тройката с най-нисък външен дълг в Европа.

„Бюджетът ни е на излишък, не на дефицит. Имаме 13 млрд. фискален резерв. Подвеждането по популизма не е довело никоя държава до добър изход. Гърция е достатъчно ясен пример за това. Виждате колко години ЕС, еврозоната, Международния валутен фон, Световната банка на всеки 6 месеца се занимава с Гърция. Притеснително е и нарастването в огромни размери на външния дълг и на Италия, и на Франция. Но да се надяваме, че те имат мощни икономики и ще излязат от това положение. Моят съвет към вас е харчете толкова, колкото изкарате“, допълни той. 

Следващата криза беше мигрантската. Тя се получи, защото се води една изключително недалновидна политика в целия арабски свят. Категорично, всички ние сме против диктата, коментира още премиерът Бойко Борисов.

„Нашите външни министри, заместник-външни министри на Европа трябваше да помислят какво следва, след като се свали диктата. Какво ще се случи с Ирак, Сирия, Либия, Йемен, Афганистан. И колко трилиона ще са необходими, ако един ден спре войната да се възстановят тези държави, за да може младите хора да се върнат там. Животът е днес. Те сега са на 20, 30 години, сега искат да живеят, сега искат да раждат деца, сега трябва да се развиват в кариерите си. Това е загубена кауза. Всеки един в тази зала има своята перспектива. Знае, че трябва да учи, да се развива, да участва в подобни семинари и в следващите години ще расте в кариерата. Стотици милиони са лишени от такава перспектива“, изтъкна той.

По думите му единственият им шанс е да бягат от войните и да отиват в Европа, където животът е хубав.

„Има ли спор, че Европа е най-хуманната, най-човечната, с най-големите права и свободи за мигрантите, няма. Можеше ли да си позволим нашите европейски лидери да гледат как децата загиват в морето и вълните ги изхвърлят на брега. И тук се сблъскаха двете позиции в Европа, че това не трябва да се позволява. Или че като част от вината за тези войни, трябва тези хора да се приемат и да им се даде най-нужното, за да им се запази животът“, уточни премиерът.

Според Борисов позицията на България е била много ясна и точно тя в момента важи като правило.

„Макар че преди 3 години никой не беше съгласен в Европейския съвет с моят план за спасяване от мигрантската криза. А то беше – първо на политическо, дипломатическо ниво, нашите лидери да се направи всичко възможно със САЩ, Русия, Турция, държавите които участват в тези кризи най-активно. Да седнат на масата на преговорите и политически, и дипломатически да решат кризата. Второ – през това време, хората, бягащи от войната, да бъдат настанени в центрове непосредствено до зоните на криза. Именно там ние да поемем разходите като ЕС, заедно с БЧК с Червения полумесец, да се грижим за тези хора, за да могат те да се върна обратно по родните си места след приключването на кризата и да въздигнат своите държави“, добави той.

На трето място Борисов постави затварянето на границите на ЕС и всеки мигрант да минава през официалните контролно-пропускателни пунктове и там се разделят тези, които бягат от войната и трябва да им се окаже помощ, съответно и тези, които са икономически мигранти, да се приемат само ако някои ги иска да отидат там.

„Това горе-долу ми отне три години, нашата граница с Турция сме направили така, че освен през контролно-пропускателен пункт, всичко нелегално да бъде третирано като нарушители на граничната бразда. Още берем плодовете на конфликта и още дълго време ще ги берем тези прлодове, защото колегите от Вишеградската четворка не желаят релокацияата. А други държави, като България, казваме, че не искат да остават в България, искат Швейцария, Германия, Франция, няма да им правим затвори, за да ги задържаме насила. И в същото време и с австрийския канцлер като говорих, му казах, че няма как да се съгласим всичко, което е преминало нелегално в Европа, да бъде върнато в България. Даже се пошегувах – „нали не си ме представяш с баница да стоя на аерогарата и да посрещам мигрантите с добре дошъл“, каза още премиерът. 

По думите му конфликтът между държавите в ЕС в момента е в много сериозна фаза по тази тема.

„Надявам се, че с разум ще го преодолеем, защото след това може да възникнат проблеми с кохезионните фондове. А за Централна и Източна Европа тези фондове за жизненоважни. Но аз в случая съм благодарил нееднократно на Жан-Клод Юнкер и на всички в Европейския съвет, които гласуваха 160 милиона евра за България за опазване на външната й граница. Единствената държава, която получи целева от ЕК за доброто й справяне с този проблем“, обощи Бойко Борисов.