"Царството на цар Самуил е на територията на Македония. Негова престолнина е Охрид. Значи той, ако е бил български цар, ако е бил цар на българите, защо не я е направил престолнината във Велико Търново? Или в София? А я направил в Охрид? На територията на Македония! Всички тези, които участват в тази негова държава, средновековна държава, са македонци."

Това заяви пред бТВ професорът по история Тодор Чепреганов, бивш директор на Института за национална история на Македония. И допълни, че Яне Сандански и Гоце Делчев също са "личности от македонската история".

Според повечето историци в Скопие идеята за анализ на фактите и написването на обща история е абсурдно начинание.

"Не само че българите твърдят, че ние сме формирани 1944 г. от Тито. Имате и тезата, че ние сме коминтерновска творба. Но не можете вие да създадете нация с декрет! С решение. Не може! Защото този народ съществува. Самите българи, които са част от Коминтерна, го пишат това – Трайчо Костов, Георги Димитров…", заяви още Чепреганов.

И допълни, че не му е известно историята на една държава да я пишат историци от чужбина.

"Мен ме учудва една работа – в XXI в. някой да го отрича македонския език, македонската нация, култура – че не съществуват. Наистина е абсурд! И то страна, която е членка на Европейския съюз", каза още Чепреганов.

На по-различно мнение е музкантът Стефче Стойковски.

"Не ни трябва нищо – нито история, не ни трябват нито договори, не ни трябва нищо! Ние, ако се обичаме, да се обичаме. Вие ни обичате и ние ви обичаме… Нямаме по-близък народ от българите. Нямаме по-близък език от българския. Дали аз, преди да седна пред вашите камери, поисках да имаме ние договор? Не, не поисках договор. Защо са ни на нас договори? Те им трябват на политиците, за да замайват народа. Това е тъжното, което ни се случва тук на нас", каза Стефче.

И допълни, че единственото, което иска, е свободно да играе сиртаки в Солун и да яде шкембе чорба в Банско.

"За съжаление политиката по-скоро ни разделя", коментира историкът Георги Марков.

И изтъкна, че няма как да се очаква от професори, които са станали такива по югославско време, да признаят, че досега са лъгали.

"Зоран Заев се поклони пред паметника на Самуил в София – това е един процес на катарзис, през който ще мине Македония. Има млади хора, XXI век сме, хората лесно може да стигнат до фактите", смята македонският анализатор Мирослав Ризински.