НАШ СПЕЦИАЛЕН ПРАТЕНИК В СКОПИЕ

Премиерите Бойко Борисов и Зоран Заев подписаха в 14,41 ч днес историческия договор за приятелство между Македония и България.

Това стана на тържествена церемония в Скопие.

По-рано през деня Борисов бе тържествено посрещнат в македонската столица.

На церемонията по посрещането прозвучаха химните на двете държави

След това започна срещата насаме между Борисов и Заев.

А след срещата бе подписан договорът.

Парафирани бяха също Меморандум за разбирателство между Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията на Република България и Министерството на транспорта и съобщенията на Република Македония за развитието на железопътните връзки между София и Скопие и Меморандум за сътрудничество в областта на природния газ.

"България и Македония днес направиха история. Този договор ще спомогне за политическата стабилизация и на държавите, и на региона", заяви Зоран Заев.

И продължи:

"Нашето приятелство и добросъседство е пример. Желанието на Европа и НАТО е отношението между държавите да се подобрява."

След това говори Борисов.

"Можеше и да не подпишем този договор. Можеше, години наред не бе подписан, затова искам да благодаря на Заев, екипите и министрите за множество месеци работа", започна изявлението си премиерът на България.

След това той коментира и двата подписани днес меморандума.

"Те са изключително важни и за вас и за нас, защато транспортен коридор 8 дава излаз не само по оста север-юг, а и възможност на всяка една държава на Балканите да се свърже с всяка друга."

Борисов говори и за бъдещата жп връзка между двете страни:

"250 милиона евро ще бъдат дадени от България за новата жп линия до границата. Това са немалко пари. Трябва така да направим, че едновременно да изградим жп линията и от страна на Македония, и от страна на България."

И обобщи:

"Този договор има смисъл, защото показва на ЕС, че на размирните Балкани между две държави, без посредници, без някой да ни напътства, сме стигнали до извода, че приятелството, добросъседството е най-доброто за нас. Затова съм убеден, че в следващите години резултатите и в двете държави ще бъдат видни."

Накрая Борисов каза, че историята трябва да ни обединява и да дава перспективи, а не да ни разделя.

След това двамата премиери отговоряха на въпроси на журналисти.

"Решихме да си подадем ръка, създадохме договори, създадохме меморандуми. Искаме да се види, че Македония е част от Европа. Ставаме от добри приятели, още по-добри приятели", отговори Зоран Заев на въпроса кои са важните послания от Балканите към Европа, Турция, Русия, САЩ с разбирателството между нашите две страни.

"Подписахме много ясно споразумение за перспективите на Балканите. Предполагам, днес Еврокомисията ще има съобщение подкрепя или не подобни действия. Този договор не е насочен срещу никого от нашите съседи", каза Бойко Борисов.

Последва въпрос на македонска журналистка как ще бъде отговорено на критиките.

"Със Зоран Заев сме от различни европейски семейства. Вашата опозиция - Никола Груевски, е от моята европартия. И с него работихме по подписването на договора. Критичари винаги ще има, критики имаше и в България. Двата меморандума дай Боже да се случат, ще видите каква е разликата. Като дойде петък, половин България се изнася - кой към Гърция, кой към Турция. Съвременният човек иска да обикаля, да види", каза Борисов.

Последва въпрос какви отстъпки са направили България и Македония.

"Според мен отстъпките, които направихме, станаха, защото гледахме на чашата като на наполовина пълна, а не като на наполовина празна. Договорът е и за повече обмен в областите на спорта, културата", отговори Заев.

"За следващите 6 месеца имаме рядката възможност разширяването на ЕС на Балканите да стане видно за всички. За нас този договор е пожелателен, важен, даващ тон пред Европа. Колегите трябва много бързо и усилено да вървят по пътя към ЕС и НАТО", каза Борисов.

Българският премиер пожела на македонците бързо да влязат в европейското семейство.

"Бил съм в соцлагера, по-добро от Евросъюза няма."

Борисов завърши с коментар за Илинден:

„Празниците са общи. Какво да правим, да се сбием ли? Всички това сме го правили и всички сме велики. Илинден е празник, който и ние обичаме.“

Голям е шансът парламентът на Македония да ратифицира договора с България, коментираха скопски журналисти пред Клуб Z. Ратификацията изисква обикновено мнозинство от 61 гласа. Колегите са сигурни, че управляващите могат да съберат 66-67 гласа.

Как се стигна до подписването

На 20 юни след среща в София двамата премиери взеха решението да подпишат документ, който да предефинира отношенията между нас и близката ни югозападна съседка. Договорът за приятелство, добросъседство и сътрудничество предвижда съвместна работа в различни икономически и обществени сфери, спиране на пропагандата от едната държава срещу другата, отказване от всякакви териториални претенции, както и създаване на комисия, която да тълкува съвместната история на двете държави аналитично и на базата на автентични исторически извори.

Бойко Борисов е на официално посещение в съседката ни на 1 и 2 август. Визитата е продължение на договореностите, постигнати при посещението на премиера Зоран Заев в София на 20 юни т. г., и е израз на желанието и политическата воля на двете страни за изграждане на открити добросъседски отношения, основани на европейските ценности и взаимно уважение, съобщава правителствената служба в София.

Борисов се срещна също с председателя на парламента Талат Джафери и с президента Георге Иванов.

"Време е да се отворим още повече един към друг, да комуникираме и да се интегрираме", заяви Иванов.

По думите му Балканите трябва да се европеизират, така че младите хора да живеят в по-добра обстановка. 

„Сега следва да потвърдим и на практика подписания договор“, каза на свой ред Борисов.

И изтъкна, че двустранните отношения се нуждаят от повече прагматизъм и сключените днес документи са първи крачки в правилната посока, които ще донесат преки ползи на гражданите на България и на Република Македония. Българският премиер наблегна и върху европейската перспектива на държавите от Западните Балкани, което е един от приоритетите на предстоящото българско председателство на Съвета на ЕС.

Борисов трябва да се види и с експремиера Никола Груевски, чиято партия е член на Европейската народна партия (ЕНП), в която е и ГЕРБ.

По повод отбелязването на 114-ата годишнина от избухването на Илинденско-Преображенското въстание на 2 август министър-председателите Бойко Борисов и Зоран Заев ще участват в церемония по полагане на венци пред гроба на Гоце Делчев в църквата „Св. Спас”.

При посещението си в Република Македония премиерът Борисов е придружаван от заместник министър-председателите Екатерина Захариева и Красимир Каракачанов, както и министрите Ивайло Московски и Теменужка Петкова, които ще проведат двустранни срещи със своите колеги от правителството на Република Македония.

В официалната българска делегация са също посланикът ни в Скопие Иван Петков, депутатът в Европейския парламент Андрей Ковачев, председателят на Комисията по външна политика в Народното събрание Джема Грозданова, председателят на парламентарната група за приятелство България - Република Македония Борис Вангелов, народният представител Станислав Станилов, началникът на политическия кабинет на Президента на Република България Иво Христов и началникът на политическия кабинет на министър-председателя Румяна Бъчварова.