Забраната за строежи в района около Калиакра, наложена от МОСВ, но отменена по заповед на премиера Бойко Борисов, засяга най-лошо фирми, свързани с изгонения депутат от ГЕРБ Живко Мартинов заради Суджукгейт, с червени олигарси и с групата около ТИМ. Това показва разследване на сайта „Биволъ“ за собствеността на имотите, попадащи в разширената защитена зона.

Проучването на координатите на имотите показва, че огромна част от засегнатите имоти са общински и държавни, а много малка част са частни ниви. 

За сметка на това едни от най-апетитните крайбрежни имоти са частна собственост на неслучайни хора, като дори са урегулирани за строеж.

Един от тях е бившият депутат Живко Мартинов-Суджука, който до 2014 г. е бил съсобственик на фирмата „Калиакра Инвест“, която държи трите най-апетитни терена до самия резерват „Калиакра“. 

В момента съсобственици на фирмата са неговият брат Николай Мартинов и парламентарният му съветник Валентин Иванов.

Те притежават общо 300 декара, като 280 дка от тях са урбанизирани и предназначени за застрояване. Това са и най-големите урегулирани терени в защитената зона.

Друг апетитен терен близо до брега е собственост на фирмата „Фамилия“ ЕООД. Тя в момента е собственост на руската „Адамант Турс“, която е свързана с варненската група „Химимпорт“. Предишният собственик на „Фамилия“ ЕООД е фирма „Алея Първа“, директна собственост на ТИМ, пише "Биволь".

През 2014 г. тя продава фирмата и нейният апетитен актив – теренът в Калиакра, за 1,8 милиона лева.

Собствеността на „Адамант Турс“ се проследява до кипърската офшорка „Ноутпат Компани Лимитед“, но управителят на руската фирма Андрей Омилаев се появява и като представител на Bulgarian aviation grop, използвана от „Химимпорт“ за инвестиция в Казан.

Най-големият частен терен в защитената зона около Калиакра е над плажа Болата, съобщава още „Биволъ“. Той стана известен миналата година, когато там избухна голям пожар.

Негов собственик е компанията „Милениум Енд Ко“, която го е купила от „Интерсел България“ през 2014 г., а през август 2016 го е ипотекирала заедно с други имоти в БАКБ срещу кредит от 8 млн. лв.

Няколко дни по-късно пламва и пожарът.

„Милениум Енд Ко“ и „Интерсел“ имат общ собственик - люксембургската „Гoлф Енд Лейжър Ентърпрайсис Интернешънъл Ес Ей“.

Нейната собственост тъне в няколко други офшорки, показва проучване на изданието във фирмения регистър на Люксембург. Като краен държател на акциите се появява люксембургски адвокат, който очевидно е прокси на истинските собственици.

„Интерсел“ притежава няколко фирми свързани с лозарство: „Лозови градини“ ЕООД, „Крайморски градини“ ЕООД, „Лозя Калиакра“ ЕООД и пр. 
Всички те са били управлявани от Александър Драмалийски, който е бил и управител на голф комплекса на Красимир Гергов „Трейшън Клифс Голф енд Спа Резорт“. 

До април 2008 г. съуправител на фирмата заедно с Драмалийски е и самият Гергов.

Към момента този терен не е урегулиран за строеж, но има опити да бъде засаден с лозя, които бяха спрени от РИОСВ – Варна. Лозарската нишка води към Бисер Христов. Той е съсобственик на луксозния комплекс „Магнолия“, където се настани Сергей Станишев след като напусна премиерския пост през 2009 г.

Бисер Христов е също така и бизнес съдружник със сина на Огнян Дойнов – Росен. Двамата са били управители на „Бояна Парк София“. Сега там управител е въпросният Александър Драмалийски.

Прегледът на имотите, попадащи в защитената зона показва, че големите терени във вътрешността са общинска или държавна собственост, като сред тях има и малки частни ниви с площ от 1 до 10 декара. На тези терени не може да се строи и в момента. Едва ли би било проблем за държавата да обезщети малките частни собственици с други терени извън защитените територии. Истинският проблем за властта са големите акули, инвестирали в имоти по брега. Те вече са се подготвили да строят, като са се погрижили да сменят статута на земята, но сега са възпрепятствани.

Утре министър-председателят Бойко Борисов организира среща на всички заинтересовани страни по казуса– кметове, собственици на имоти, представители на природозащитни организации, на научната общност, на браншови организации и експерти от МОСВ.

Цялото разследване на „Биволъ“ може да видите ТУК