Севернокорейският диктатор Ким Чен-ун изненадващо протегна приятелска ръка и дори заговори за обединение с капиталистическия юг.

Правителството на КНДР предложи на Южна Корея "да се откажат от враждата и конфронтацията, за да намерят път към помирение и единство", се казва в официално изявление, разпространено от севернокорейската информационна агенция КЦТА, цитирано от БТА.

 
В документа се отбелязва, че Пхенян и Сеул "трябва да се откажат от зависимостта от външни сили и да решават всички проблеми самостоятелно". 

Севернокорейските власти са предложили на южнокорейската страна "да създадат благоприятна за подобряване на отношенията между Севера и Юга атмосфера"


Според текста двете Кореи трябва да издигат "приемливи и отговарящи на интересите на всички корейци конкретни предложения за обединяването на родината, за да се гарантира съвместно съществуване, разцвет и общи интереси“. 

Според Пхенян обединението може да се извърши на принципите на федерация, в която заедно да съществуват "две различни обществени системи и идеологии“

Наред с приятелските предложения севернокорейското правителство предупреждава, че отношенията между Севера и Юга са достигнали такава ниска точка, че едно необмислено изказване или действие може да донесе на Корейския полуостров опасен конфликт и разрушения. 

Поради това корейската нация трябва да обедини усилията и мъдростта си за разработването на общ курс, се изтъква в изявлението.