Кабинетът "Орешарски" бави подаването на оставката си докато не мине визитата на руския външен министър Сергей Лавров и съответно преговорите с него за бъдещето на проекта "Южен поток". Готви се незаконна подмяна на един от участниците в консорциума за строителството на газопровода и именно тя трябвало да бъде уговорена днес.

Това обявиха от Реформаторския блок на редовния си понеделнишки брифинг. Лавров е у нас днес и има поредица от срещи с всички първи мъже на държавата - с парламентарния шеф Михаил Миков, с министър-председателя Пламен Орешарски, с президента Росен Плевнелиев и с колегата си Кристиан Вигенин. 

 "Нашите данни са, че се подготвя незаконна смяна на един от участниците в консорциума за газопровода "Южен поток" и евентуално подписване на допълнителни документи", обяви председателят на ДСБ и говорител на реформаторите Радан Кънев. 

"Каквито и схеми да върти днес Лавров, ние сме под опасност от по-строги санкции и спиране на европарите по всички оперативни програми", заключи той.

Подозренията на реформаторите донякъде се припокриват с информациите, излезли наскоро от руските медии, че руският "Стройтрансгаз консорциум" ДЗЗД може да бъде сменен от "Центргаз", дъщерно дружество на "Газпром". У нас тази подмяна трябвало да стане с конкурс.

По повода реформаторите отново призоваха да се направи нова конкурсна процедура за избор на изпълнители, съобразена с изискаванията на Еврокомисията.

След като миналата седмица от блока предложиха вариант, според който правителството трябва да подаде незабавно оставка, а най-късно на 6 юли да бъде назначен служебният кабинет, който да работи известно време с настоящия парламент, а изборите да са на 5 октомври, както бе решено на консултациите при президента, днес измислиха нов вариант - предсрочният вот да е на 28 септември. Това е и датата, за която настояваха държавният глава Росен Плевнелиев и от ГЕРБ.

Според Корман Исмаилов (НПСД), съвпадението на датата на предсрочния вот с втория ден от големия мюсюлмански празник Курбан Байрам (който тази година започва на 4 октомври, б.р.), ще опорочи празника. Исмаилов даде пример с християнските празници Коледа и Великден, на които досега не са се провеждали избори.