Спешна среща за бюджета на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) ще се състои утре по обяд в Народното събрание при председателя му Михаил Миков.

Както Клуб Z писа, от касата, както и работодатели и синдикати, настояват за незабавна актуализация в бюджета на НЗОК. Преди два дни шефката ѝ д-р Румяна Тодорова обяви, че дупката в бюджета на ведомството е 490 млн. лева. Заложени в бюджет 2014 г. са 450 млн. лева. Тодорова подчерта, че все пак има 110 млн. лв. резерв и 55 млн. лв. от надвнесени здравни осигуровки, но въпреки това ще има около 330 млн. лева дефицит. 

Според в. "Дневник" предложението за актуализация на бюджета на касата ще бъде обсъдено сутринта на заседанието на Надзорния съвет на касата. Ако бъде одобрено, Министерството на здравеопазването ще бъде задължено да го внесе в Министерския съвет незабавно и така то има шанс да се класира за редовното правителствено заседание още тази сряда.

Засега е сигурно, че само ГЕРБ би подкрепила актуализация в бюджета на касата. Лидерът Бойко Борисов настоява и за цялостна актуализация на бюджет 2014 заради неофициалните разчети, че ще "лъсне" дефицит от поне 1 млрд. лв. не само заради НЗОК, но и заради ниска събираемост на приходите от НАП и митниците. За това предупреди днес и президентът Росен Плевнелиев, който също поиска ревизия на бюджета за годината. 

Към края на май дупката в бюджета е над 800 млн. лв., но не е ясно какви са данните към края на юни. Можем да си позволим дефицит не по-голям от 1,47 млрд. лв., или 1,8 на сто от БВП. Ако все пак се стигне до актуализация на бюджета на касата, то по всяка вероятност ще е за сметка на дефицита, а не за сметка на свиване на разходите. 

От Министерството на финансите обаче все още не са излезли с позиция по въпроса. Факт е обаче, че в последния месец с различни решения на Министерския съвет се отпускат допълнителни разходи за милиони левове по най-различни направления - от нови коли, издръжка и пр. за НСО и ДАНС, до средства за ремонти на училища, за обучения на администрацията, за чествания на годишнини и т.н. 

Ще влезе ли актуализация в бюджета на НЗОК в дневния ред на парламента все още не е ясно, тъй като партиите не могат да се разберат дори за това каква законодателна програма трябва да залегне в приоритетите на 42-рото НС до разпускането му на 6 август - преди предсрочния вот. 

Миналата седмица ГЕРБ, БСП и ДПС ("Атака" не участва, защото депутатите ѝ решиха, че няма да ходят повече на работа, б.р.) уж се бяха споразумели за дневния ред, но за пореден път се изпокараха за промени в Наказателния кодекс, искани от опозицията, които обаче левицата не подкрепя. Така БСП и ГЕРБ се редуваха да провалят кворума, който вече не е гарантиран от т.нар. златен пръст на лидера на националистите Волен Сидеров. 

Все пак консултации утре ще започнат в 11 ч. Парламентарният шеф Миков е изпратил покани до партиите.

В писмо до него лидерът на ГЕРБ настоява парламентът да преразгледа бюджета още тази седмица, въпреки че Министерският съвет не е обсъждал актуализация.

Председателят на парламентарната група на "Коалиция за България" Атанас Мерджанов каза пред Клуб Z, че не се ангажира с това какви конкретни закони би предложила столетницата.

"Имаше съгласие по програмата от миналата седмица и не я изпълнихме, вие за утре ме питате", коментира Мерджанов.

Той не се ангажира с позиция на партията за подкрепа за актуализация на бюджета на касата и цялостно на финансовата рамка за 2014-а. Ако имало такова предложение, щяло да бъде обсъдено.

От ДПС пък смятат, че засега няма нищо тревожно във финансовите показатели, макар и да признават, че има известно забавяне в събираемостта на приходите. Според депутати от движението, ако има някакви проблеми за в бъдеще, то те ще дойдат в периода на смяната на властта, служебното правителство и предсрочния вот, защото по традиция при политическа нестабилност замръзва работата не само на администрацията, но и на приходните агенции.