"Расизмът е зло и онези, които предизвикват насилие в негово име са престъпници и бандити, в това число "Ку-клукс-клан", неонацистите, привържениците за превъзходство на бялата раса и други насаждащи омраза групи, които противоречат на всичко онова, което е скъпо за американците", заяви в Белия дом Доналд Тръмп. Той допълни, че ненавистта и фанатизмът нямат място в Америка.

Президентът прекъсна почивката си в голф клуба си в Ню Джърси и се върна за един ден във Вашингтон, за да направи това изявление. Той бе подложен на силен натиск, че не е осъдил конкретно белите националисти, Ку Клукс Клан и неофашистите веднага след окървавения расистки марш в Шарлотсвил. Преди два дни Тръмп заяви, че "висчки страни имат вина" за случилото се.

При влизавенто на колата в контрапротестиращите бе убита жена на 32 г., а над 20 бяха ранени.

Тръмп направи специалното изявление след среща в Белия дом с американския министър на правосъдието и главен прокурор Джеф Сешънс и с директора на ФБР Кристофър Рей.

Жена на 32 години бе убита в Шарлотсвил, когато неонацистки привърженик на име Джеймс Фийлдс се заби с колата си в група контрапротестиращи срещу привърженици на идеята за превъзходство на бялата раса.

Днес и ООН осъди насилието, предаде БТА.

Фархан Хак, говорителят на ООН, каза, че организацията е против всички форми на расизъм и на фанатизъм.

"Вярваме, че няма място в нашите общества за пораждащия насилие расизъм, за антисемитизма, за ксенофобията и дискриминацията, на които станахме свидетели в Шарлотсвил във Вирджиния през последните няколко дни", каза

той./