„Котките“ на Уебър, Чайковски и Пучини предлага в осмото си издание „Банско опера фест“. В три поредни вечери в последните дни на август (от 24 до 26 август) жителите и гостите на Банско ще могат безплатно да видят на площад „Никола Вапцаров“ спектакли в три различни жанра – балет, опера и мюзикъл.

Фестивалът започва в четвъртък, 24 август, със „Спящата красавица“ на Чайковски. Поставена за първи път през 1890 г. в Мариинския театър в Санкт Петербург, днес работата е сред най-известните в балетния репертоар. Продукцията е на Русенската държавна опера.

Втората вечер от фестивала (петък, 25 август) е посветена на операта. На площада ще се изиграе „Джани Скики“ от Пучини, вдъхновена от „Божествена комедия“ на Данте. „Джани Скики“ е създадена през 1918 г. и е трета част от оперния триптих на композитора, включващ още „Мантията” и „Сестра Анджелика“. Първоначално Пучини настоява трите опери да се играят заедно, но още на премиерата им в Метрополитън опера „Джани Скики” се превръща в хит. През 1920 г. композиторът разрешава операта да се поставя самостоятелно.

Диригент на постановката в Банско ще бъде Найден Тодоров, а в главните роли ще гледаме Добромир Момеков, Мария Цветкова и Андреана Николова, солисти и оркестър на русенската опера.

В последния ден от фестивала, събота, 26 август, ще гледаме мюзикъла на Андрю Лойд Уебър „Котките“, продукция на Държавна опера Варна, с диригент Страцимир Павлов. Премиерата на „Котките“ на Бродуей е през 1982 г., там мюзикълът е поставян близо 7500 пъти. На световните сцени има десетки хиляди представления. Поредното от тях ще бъде под откритото небе на Банско.

"Площад Славейков"