България сама поискала морската част на газопровода "Южен поток" да бъде изключена от законодателството на Европейския съюз (ЕС).

Това заяви днес в София руският външен министър Сергей Лавров след среща с българския си колега Кристиан Вигенин. Той бе на еднодневна визита у нас.

Кристиан Вигенин и Сергей Лавлов влизат в българското външно министерство. Снимка Веселин Боришев

Официално поводът за посещението е 135-ата годишнина от установяването на дипломатически отношения между двете страни. Както се и очакваше обаче, главната обсъждана тема на визитата бе газопроводът "Южен поток".

"Пред очите ни са редица случаи, когато Еврокомисията напълно резонно прави изключения за изискванията на Третия енергиен пакет, включително за такъв проект като Трансадриатическия газопровод. Става дума за достъпа на трети страни до тръбите. Изключенията за този и още 4-5 други газопровода са направени на основание на изводите на Еврокомисията, че те могат съвсем спокойно да бъдт разглеждани извън рамките на действащото европейско законодателство. Това бе и аргументът, който българските колеги форлмулираха в отношенията си с Брюксел, като изтъкнаха, че в България е прието законодателство, което разглежда морската част от газопровода "Южен поток" в качеството на екстериториална по отношение на ЕС. Разчитаме, че в дадения случай Европейската комисия ще прояви разумен похдод и ще възприеме единния стандарт", каза Лавров.

"Русия е готова на конструктивен диалог за "Южен поток" с всички заинтерисовани страни включително с Еврокомисията. Те обаче няма да се водят на основата на това дали Москва ще направи или няма да направи отстъпки", допълни първият дипломат на Русия

Той обаче изтъкна, че договорите с българското и други правителства за строителството на газопровода са били подписани преди влизането в сила на Третия енергиен пакет на ЕС. Така че важащите днес разбпоредби на Брюксел не могат да бъдат прилагани ретроспективно, смята Лавров.

"България подкрепя проекта "Южен поток", който е от изключително важно значение както за нея, така и за Европа и Европейския съюз. Той е важен и за енергийната им сигурност. Надяваме се, че строителството му ще бъде скоро подновено, но изцяло по европейското законодателство", каза Кристиан Вигенин.

Съвместни проекти като АЕЦ "Белене" и петролопровода "Бургас-Александруполис" са замразени, но все още стоят на масата, отбеляза гостът.

Външният ни министър допълни, че България подкрепя суверенитета и териториалната цялост на Украйна и се надява Русия да играе водеща роля в разрешаването на конфликта там с оглед влиянието си.

"Едно от главните условия за пробив в Украйна е незабавното прекратяване на огъня и крълопролитията, без абсолютно никакви поводи за неспазванвето на тези условишя", посочи Лавров.

Визитата на Лавров у нас започна със среща с премиера Пламен Орешарски. „Нееднократно сме заявявали силната си заинтересованост от осъществяването на "Южен поток". От самото начало на работа на това правителство започнахме да полагаме усилия за наваксване на изоставанията и постигнахме значителен напредък”, обявил Орешарски, цитиран от пресцентъра на Министерския съвет.

"Москва не дели правителствата и държавите на про- и антируски настроени. Искаме да работим прагматично”, обявил руският външен министър и предал поздрави от президента Владимир Путин и премиера Дмитрий Медведев.

Протест за Украйна

От самото начало на конфликта в Украйна България се е обявила за запазване на териториалната цялост на страната, като в същото време е отправила препоръки към украинските власти за повече интегритетни действия и е осъдила закона за ползването на езиците, казал Орешарски на Лавров.

„България ще подкрепи всякакви дипломатически усилия за решаването на кризата в Украйна. Колкото по-бързо стане това, толкова по-добре ще бъде за всички”, обявил българският премиер.

На път от Министерския съвет към президентството Лавров беше посрещнат с протести.

Полицията не допусна сблъсъци. Да посрещнат Лавров бяха дошли петдесетина, живеещи у нас украинци, а близо до тях бе група от 30 души, депутати от "Атака" и симпатизанти на партията. Нямаше го обаче лидерът на й Волен Сидеров.

Украинци посрещнаха госта с протестни плакати и освирквания. Снимка Момчил Инджов

Украинците освиркаха Лавров заради руската агресия в страната им и скандираха "Убиец" и неприлична дума неологизъм срещу руския президент Владимир Путин. Те настояха да бъде освободен арестуваният преди два месеца в Крим украински режисьор Олег Сенцов. В момента той е в затвора "Лефортово" в Москва.

Атакистите пък ръкопляскаха на госта и издигнаха плакат, че партията им е "за" "Южен поток".

Депутати и симпатизанти на "Атака" приветстваха Лавров и "Южен поток". Снимка Момчил ИНджов

Активисти на "Протестна мрежа" освиркаха Лавров пред сградата на външното министерство в София.