"Мечтата ми е централата на НАТО да се премести в Москва", заяви Далай Лама, цитиран от Нюз.Ру.

Тибетският духовен лидер участва в първата в история дискусия с руски експерти, изучаващи природата на съзнанието. Тя се състоя в индийската столица Делхи и бе под надслов "Фундаменталното знание: диалог на руски и будистки учени".

"В Руския манталитет НАТО е символ на вражеска сила. Ако централата на алианса се окаже в Москва, психологически на всички ще им стане по-леко, ще се появи усещането, че сега вие и американците сте заедно", каза Далай Лама пред руското радио "Комерсант FM".

И допълни:

"Сега се опасявам че след такова предложение няма да ме пуснат и в Америка".

От доста години насам Русия не допуска Далай Лама на своя територия по настояване на Китай. Духовният лидер на будистите живее от 1959 г. в изгнание в Индия. Той бяха там след въстанието в Тибет.

Далай Лама обвини Запада и най-вече САЩ за надигането на радикалния ислямизъм по света. Това станало след нахлуването в Ирак през 2003 г., когато било заложено на използването на сила.

Арабските мюсюлмани са по-радикални, защото са изолирани, смята още Далай Лама. Причина е, че те живеят предимно сами Докато индийските мюсюлмани следват каноните на същия Коран, но от векове насам съжителстват рамо до рамо с хиндуисти и представители на други религии. Същото важи а страни като Индонезия и Малайзия.