Тримесечната сага с отварянето на офертите за тол системата от Агенция „Пътна инфраструктура“ е напът да приключи. 

Всички шест предложения за участие в търга за изграждането й бяха отворени днес. Те са на фирмите „БГ път“, „Капш Трафик солюшънс", "Толлнет", "Сиела Норма", обединение "Телетол" и консорциум "Тол България".

Те са били подадени на 19 май - в същия ден, в който поръчката бе обявена с екстремно краткия срок от 24 часа, което пък даде повод за поредните обжавания на процедурата. Тя е блокирана от 2016 г. заради претенции на кандидати срещу условията. 

Не е ясно какво предстои оттук насетне – възможни са нови жалби, които според регионалния министър Николай Нанков „бламират и саботират“ изграждането на тол системата, което лишава страната ни от 1,5 млн. лв. приходи на ден.

Това нервира премиера Бойко Борисов и в събота той разпореди, ако до днес поръчката на тръгне чрез частен изпълнител, да бъде изградено държавно предприятие, което да ръководи внедряването на системата. 

Докато няма развитие по казуса, паралелно ще текат и двата процеса – учредяване на държавна компания и придвижване на обществената поръчка. 

„Ако довършим успешно процедурата, цената ще падне със сигурност, тъй като са заложени до 200 млн. лв. Такива са разчетите, но ако изберем алтернативния вариант да я въведем през държавна компания, стойността няма да нарасне“, обясни министър Нанков.