ВЕСЕЛИН ЖЕЛЕВ

Искра Михайлова беше избрана за председател на Комисията по регионална политика, а Илияна Йотова стана заместник-председател на Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи на Европейския парламент.
 
Йотова получи пълна подкрепа от колегите си евродепутати и бе избрана за заместник-председател на Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи на ЕП. На кратка пресконференция след заседанието на парламентарната комисия, тя определи пред журналистите три свои приоритета в бъдещата си работа – продължаването на реформата на Шенгенското законодателство; въпросите на емиграцията от трети страни и предизвикателствата на бежанските потоци пред ЕС и приемане на общоевропейско законодателство за борба с корупцията, прането на пари и организираната престъпност.

Бившият екоминистър Искра Михайлова от групата на либералите стана първият български евродепутат, който оглавява комисия. Тя беше избрана за председател на комисията по регионална политика. Този орган на Европейския парламент е пряко свързан с разпределението и усвояването на средствата от еврофондовете. Клуб Z съобщи още миналия четвъртък за високия пост на Михайлова, която в Европарламента е избрана с бюлетината на ДПС.