Зам.-председателят на БСП Янаки Стоилов потвърди пред бТВ, че ще участва в надпреварата за нов председател на партията.

„За мен постовете не са били самоцел, но в същото време все повече се убеждавам, че правилните идеи не могат да се осъществяват, ако не се осъществяват от правилните хора“, каза Стоилов.

Той сподели, че чувствал дълг към хора от няколко поколения в БСП да ги представлява и потвърди, че ако бъде издигнат, ще се включи в лидерската битка.

Янаки Стоилов припомни, че именно негова била заслугата за обявения преди две години курс от БСП за промяна и за превръщането й в „истинска лява партия, която да бъде зависима от своите избиратели, а не от някой друг“.

Левият депутат определи като един от основните критерии за избор на нов лидер това да бъде независим от ДПС.

„Това е един от основните критерии и аз отговарям на него. Аз не съм зависим от корпоративни интереси, от външнополитически фактори, от други политически среди или от лични причини“, обясни Стоилов.

Така в едно изречение той синтезира всички обвинения към Сергей Станишев – зависимост от кръга около КТБ, зависимост от ДПС и от съпругата му.

Янаки Стоилов посочи и друго свое предимство – още преди година е поставил червена линия между БСП и политическото задкулисие и олигархия. И даде пример с избора на Делян Пеевски за председател на ДАНС, когато Стоилов не подкрепи това решение на парламента.

Председателят на БСП Сергей Станишев подаде оставка на пленум на Националния съвет на партията на 5 юли. Предстои заседание на конгреса на БСП на 27 юли, когато ще бъде избран нов председател. Фаворит на Станишев е министърът на икономиката Драгомир Стойнев. Други потенциални кандидати са Мая Манолова, Корнелия Нинова и Кирил Добрев.