Колата вече се превърна в едно от основните средства за война, пише в. "Ел Мундо".

Още през 2010 г. "Ал Кайда" посъветва последователите си да използват различни превозни средства така, "сякаш са косачки за трева".

И оттогава коли, микробуси, камиони се превърнаха в смъртоносни оръжия в ръцете на вълци единаци от "Даеш", които ги използват в европейските столици и големи градове.

"Идеята е да се използва една камионетка, сякаш е косачка за трева, но не за да се коси тревата, а да бъдат направени на решето враговете на Аллах."

Този текст е публикуван в брой номер 2 на англоезичното списание "Инспайър", смятано за рупор на "Ал Кайда" на Арабския полуостров и за наръчник за убийства на Запад.

Касапницата в Барселона на 17 август, при която 14 души бяха убити, а 100 ранени,  е подобна на тази на коледния базар в Берлин, на сеещия смърт камион на Английската алея в Ница или на трагедията на Уестминстърския мост в Лондон.

Ето най-кървавите атентати, при които са използвани превозни средства.

Ница, Английската алея, 14 юли 2016 г.

85 души загинаха, а близо 100 бяха ранени, след като мъж се вряза с камион в тълпата разхождащи се - деца, възрастни, цели семейства. Те се наслаждаваха на фойерверките по Английската алея в Ница по време на националния празник на Франция. Камионът, тежащ 19 тона, се вряза с пълна скорост и измина близо 2 километра на зигзаг, като газеше туристи и местни жители, изпречили се на пътя му. Шофьорът, тунизиецът Мохамед Лауайедж Булел, бе застрелян.

Берлин, коледен базар, 20 декември 2016 г.

Убити бяха 12 души, а други 48 бяха ранени, когато камион помете коледен базар в центъра на германската столица. "Брайтшайдплац" - мястото, където се разигра трагедията, е една от най-популярните туристически забележителности на града. Там е пълно с магазини, ресторанти и хотели. Там са знаменитият зоопарк и катедралата "Кайзер Вилхелм". Нападателят, тунизиецът Анис Амри, бе ликвидиран 4 дни по-късно от италианската полиция в Милано.

Лондон, мостът "Уестминстър", 23 март 2017 г.

Десетки туристи се разхождаха в ранния следобед към "Биг Бен", когато кола прегази десетки пешеходци на моста "Уестминстър". Някои избягаха, а други се хвърлиха в река Темза. шофьорът на сивия "Хюндай" остави кървава диря и се вряза в оградата на британския парламент. Той излезе с нож в ръка, наръга полицай на пост и влезе в охраняваната зона, преди да бъде застрелян. Загинаха четирима души. Сред тях бе атентаторът Халид Масуд, британски гражданин.

Стокхолм, центърът, 8 април 2017 г.

Камион помете няколко души и се вряза във витрината на търговски център. Загинаха 4-ма души, а 15 бяха ранени. Точно под този център се намира една от централните метростанции в шведската столица. Оттам минават всички линии на подземната железница. Станцията е свързана и с централната гара.

Лондон, "Лондон бридж", 4 юни 2017 г.

Терорът пак завладя британската столица след атака, започнала от моста "Лондон бридж" с микробус, движещ се с над 80 километра в час, който остави кървава диря в един от най-посещаванте квартали, известни със своите барове и ресторанти. Епицентърът бе южно от Темза, но нападението се разпространи из целия град. Убити бяха 7 души, сред тях двамата атентатори.

Лондон, джамията във Финсбъри парк, 18 юни 2017 г.

"Искам да убивам мюсюлмани! Къде са мюсюлманите?" Така крещеше мъж, който прегази с микробус тълпа близо до джамия в лондонския район Финсбъри парк. Един човек загина, 10 бяха ранени. За разлика от предишните атентати, този не бешще джихадистки, а ислямофобски. Извършител бе уелсец на 47-годишна възраст.

Париж, "Шан-з-Елизе", 19 юни 2017 г.

Знаменитият булевард във френската столица едва не се превърна в арена на масово убийство. Джихадист се вряза в кола на жандармерията с автомобил, натъпкан с експлозиви. Очакваният мощен взрив обаче не се получи и единствена жертва бе нападателят.

Париж, 9 август 2017 г.

Кола прегази шестима командоси, които се готвеха да патрулират из столичното предградие Льовалоа-Пере. нито един от тях не бе убит. Терористът бе идентифициран като Хаму Б., 37-годишен алжирец, живеещ в Сатровил, западно от Париж.