Няма развод между БСП и ДПС, защото това са бизнес отношения, а не лични. Това заяви днес говорителят на Реформаторския блок Радан Кънев в студиото на bTV. 

"В личните отношения на хората, там, където властва емоцията, разделите обикновено са окончателни. Там където властва бизнесът, и особено този тип нелигитимен бизнес, днес се разделят, утре се събират. Вижте ГЕРБ и БСП - бизнес отношенията колко са им гъвкави" обясни Кънев.

Според него, преките връзки на ДПС с въпроса за "Южен поток" са много по-съществени от тези на БСП. Така кражбите нямало да бъдат прекратени, нито секретността около договора, ако ДПС не излезе от властта.  

"Цяла година разлика между правителството на Орешарски и тези фирми не можем да направим. Не знаем чии интереси се обслужват от това правителство освен този на определени компании, свързани с БСП и ДПС”, посочи той.

Дори ако БСП излезе от властта, а според него тя е "бита карта" и може да се върне само ако ГЕРБ например й подаде ръка, ако ДПС остане в управлението, "всичко през последната една година ще е било напразно".

Радан Кънев коментира, че руският външен министър Сергей Лавров е дошъл в България, за да се "донамести" процедурата по "Южен поток" и да окуражи управляващите, независимо дали са БСП, ГЕРБ или които и да е други, да нарушават законите на ЕС.

"Социалистите имат множество ангажименти към чуждестранните си партньори, почти всички от които са в Кремъл, и много ангажименти към българските си партньори, които си личат от непрекъснато извиращите обществени поръчки, които са увеличени три-четири пъти и то в летен сезон” поясни Кънев.

Именно поради тази причина според реформатора БСП се държат за властта и не определят конкретна дата за оставката на Орешарски.