Грейс Мугабе - първата дама на Зимбабве, пръснала милиони за недвижими имоти в Република Южна Африка (РЮА), пише в "Дейли телеграф".

Това се случва на фона на все по-засилващите се слухове за предстояща смяна на престарелия зимбабвийски президент Робърт Мугабе Той е на 93 г.

Г-жа Мугабе похарчила над 4 милиона евро за луксозен дом в едно от най-богатите предградия на Йоханесбург. Това става ясно от документи, с които се сдобили журналисти от "Дейли телеграф".

Госпожа президентшата на Зимбабве се сдобила с комплекс, в който влизат палат с 4 спални, 6 гостни, лятна къща и изкуствено езеро. Той се простира на площ от 9249 квадратни метра - два пъти по-голяма от тази на останалите палати в района. Там имоти притежават най-богатите семейства от РЮА и магнати от богати на петролни залежи страни като Ангола и Нигерия.

Източници от сферата на търговията с недвижими имоти твърдят, че Грейс Мугабе е хвърлила око на още един палат на стойност близо 5,5 милиона евро.

Имотът, с който тя се сдобила, вече е платен. Той е регистриран не на нейно име, а на офшорка. Не е ясно дали плащането е извършено в кеш или с превод от Банката на държавния резерв на Зимбабве.

Африканската страна страда от сериозен недостиг на валута и дори няма пари да закупи лекарства за държавните болници. Никой няма право да напуска Зимбабве с повече от 2000 евро в брой.

Г-жа Мугабе обича скъпите тоалети.

Робърт Мугабе, който управлява от 1980 г., смята отново да се кандидатира за президент на изборите догодина. В управляващата партия има сериозни разногласия по въпроса дали и кой трябва да го наследи.

Грейс Мугабе е на 52 г., т.е. по-млада е с 41 годни от съпруга си. Преди време тя също бе спрягана за наследник на президента. Тя е доста недолюбвана, най-вече в столицата Хараре. Анализатори смятат, че ако Робърт Мугабе бъде свален, нейното богатство ще се стопи за отрицателно време.

Самата първа дама на Зимбабве от доста време стои повече в РЮА, отколкото в родината си. В момента тя и синовете й Робърт-младши (25 г.) и Белърмайн Чатунга (21 г.) живеят под наем в два луксозни апартамента в хотелски комплекс край Йоханесбург.

Полицията на РЮА забрани тази седмица на г-жа Мугабе да напуска страната. Причина е, че срещу нея заведе дело 20-годишната местна манекенка Габриела Енгелс. Тя се оплаква, че Грейс Мугабе я ударила вечерта на 13 август, когато дошла в хотела при синовете й. И публикува в туитър снимка на наранената си глава.

 

 

Забраната за напускането на страната е издадена, след като г-жа Мугабе не се яви в съда.

Южноафриканските власти обаче обявиха, че могат да дадат на г-жа Мугабе дипломатически имунитет. Така тя ще може да се прибере в Зимбабве.