Президентът (2002-2012) Георги Първанов отхвърли опорната точка, че Делян Пеевски бил предложен за председател на ДАНС против волята му и бил притискан за това от Сергей Станишев.

Не мога да повярвам, че е бил предложен против волята му. Тяхното взаимодействие не е обществена тайна дори в рамките на тройната коалиция. От там датират корените на тази дружба“, заяви лидерът на АБВ пред Нова телевизия.

Георги Първанов каза още, че близки до Делян Пеевски фирми участват в изпълнението на „Южен поток“.

„Изводът е, че Делян Пеевски диктува по отношение не само на този енергиен проект. Делян Пеевски е човекът, който очевидно влияе в енергийната политика и в други направления.“

Лидерът на АБВ не изпитва съмнения, че дълги години банкерът Цветан Василев и депутатът от ДПС Делян Пеевски са работили заедно, но днес очевидно сметката щял да плати само Василев.

Бившият председател на БСП очаква в партията да се получи обединение срещу официалния кандидат Драгомир Стойнев. Първанов отхвърли възможността да се яви на избори заедно с бившите си съпартийци, след като вече се чуха идеи за сформиране на широка лява коалиция, т.нар. български ПАСОК.

"С оглед на настоящите избори, всякакви подобни разсъждения са нездравословни и не са издържани, дори няма и техническа възможност", категорично отрече Първанов.

Той допълни, че АБВ било създадено като „алтернатива на опита да се сведе българската политика до избор между една от двете партии – БСП и ГЕРБ“. Първанов нарече АБВ „третия път“ и даде пример със строителството на АЕЦ „Белене“ и отмяната на плоския данък - и БСП, и ГЕРБ били против, докато той бил „за“.