СИМОНА РУСЕВА

Агенцията за национална сигурност на САЩ (National Security Agency) е следила тотално дори президента Барак Обама, на чието пряко подчинение е тайната служба. Документирани са 1227 подслушвания на стопанина на Белия дом.

Шокиращото разкритие е на бившия шпионин Едуард Сноудън (31 г.), който преди година избяга от Щатите и в момента се крие в Русия. Точно той разкри прийомите на разведката – мащабно и пълно следене на политици и граждани в цял свят, дори мобилният телефон на германската канцлерка Ангела Меркел е бил подслушван в продължение на години. 

Че и президентът Обама е бил следен като опасен терорист, смятан за заплаха за националната сигурност, това никой досега не допускаше. По закон АНС има неограничени права да следи точно такива лица.

Скандалното разкритие публикува в. “Вашингтон пост”, след като му е била предоставена оригинална документация на Сноудън. .

В секретната документация на АНС Обама не се споменава поименно, но е вън от съмнение, че той е бил на мушката на разузнавателната служба. След изборите в САЩ и встъпването му в длъжност през януари 2009 г. (първият му президентски мандат – бел. ред.) в досието на службата той е воден като “минимилизиран избран президент на САЩ”. Това на езика на тайните служби означава, че вече истинското име на обекта не може да се споменава. Но да дадеш недвусмислен псевдоним (избран президент) на шпионираното лице, това е истински абсурд, коментира “Вашингтон пост”.

Как, кога и по какъв повод Обама е попаднал на мушката на агенцията, засега “Вашингтон пост” не разкрива. “В името на националната сигурност и след консултации с ЦРУ не можем да разкрием детайли”, посочва изданието.

Истината обаче за всички, които що-годе са запознати с тайните на шпионските централи и с живота на президентите, където и да са по света, е че дори личната им охрана ги подслушва. В най-буквалния смисъл - с ухо, и после описва всичко чуто и видяно през времето на дежурството.

Шпионският скандал и аферата с подслушването на телефона на Меркел обтегнаха отношенията между нея и Обама. Сега се оказа, че и двамата били подслушвани от една и съща щатска шпионска централа. 

Същевременно Германия продължава да е в покруса, че американското разузнаване е ползвало услугите на германски разузнавач. Както Клуб Z миналата седмица съобщи, 31-годишен служител на Германската разузнавателна служба БНД бе арестуван за издаване на секрети на янките в продължение на две години - от 2012 г. до задържането му.

Недопустимо е приятелска спецслужба да ползва услугите на местен разузнавач в ущърб на страната му.
Сега стана известно, че той е работил за ЦРУ, твърди Ройтерс. Според агенцията лично шефът на ЦРУ Джон Бренън снощи е дал знак, че предстои да оповести участието на разузнавателната служба в шпионската афера. Това той щял да направи пред избрани членове на Конгреса.

Официален Берлин готви контраудар. Сериозно се обмисля от Германия да бъдат изгонени всички американски разузнавачи, работещи под прикритието на дипломати. 

Вече не е изключено Сноудън да бъде поканен в Берлин, за да даде показания пред специално сформираната парламентарна комисия, нищеща шпионската афера по подслушването на Меркел. Досега за това настояваше само опозицията. 

Ако Сноудън наистина пристигне в Берлин, той няма да бъде предаден на САЩ, за което настоява Вашингтон. Това ще влоши още повече отношенията с големия брат, но е крайно време ФРГ да му покаже червен картон, коментират наблюдатели. Дори президентът Йоахим Гаук преди два дни изрече публично: “Чашата преля, стига вече!”