Тази сутрин в столичния квартал "Захарна фабрика" започна събарянето на общо 143 незаконни постройки и 6 къщи на местната ромска общност, съобщи Нова телевизия. 

Общината струпа тежка техника още по тъмно в квартала, като работата започна около 8 часа. Акцията е планирана - постройките са опасни и в тях има лоши условия за живот.

Регистрирани по тези адреси са 503 души. Едно семейство е подало документи още преди 2 години и сега ще получи общински дом. За другите се търсят варианти - на първо време ще бъдат настанени в социални домове в столицата.

"Създали сме организация за извозване на багажа на хората, чиито къщи ще бъдат разрушени. И започна поетапно разрушаване на някои от бараките. Мой приоритет е нито едно дете да не остане на улицата”, коментира пред Нова тв кметът на района "Илинден" Иван Божилов.

Той благодари на служителите на полицията, които охраняват района в случай на нарастване на напрежението. Такова обаче няма - хората са спокойни.

"Самите те не желаят да живеят в тези условия", подчерта Божилов.

Заповедта за събаряне на постройките е издадена още през миналата година, каза още районният кмет. Местните власти отдавна са разговаряли с хората по въпроса и това е част от причината за липса на напрежение. Събарянето ще стане поетапно.