Британските фирми, които отговарят на стандартите на Европейския съюз, да продължат да продават продуктите си на общия пазар без допълнителни проверки и такси след "Брекзит", поиска Лондон. Подобно решение би спестило на британските производители милиони паундове, но противоречи на позицията на Брюксел.

"Стоките, циркулиращи на единния пазар преди излизането (на Великобритания от ЕС - б. ред.) трябва да проължат да се разпространяват свободно в Обединеното кралство и Европейския съюз без допълнителни изисквания и ограничения", се казва в официалната позиция на британското правителство.

Публикуването на документите, които изяснават виждането на кабинета на Тереза Мей за отношенията с ЕС след "Брекзит", предшества начлото на третия кръг преговори за излизане на страната от Съюза, който ще започне следващата седмица.

Според позицията на Великобритания, фирмите, които изпъняват изискванията на Европейския съюз преди март 2019 г. не трябва да сертифицират стоките си отново, за да ги продават на европейския пазар. Това обаче противоречи на позицията на Брюксел, според която продуктите, които са одобрени от британски регулатори няма да могат да се продават на европейския пазар след "Брекзит", без да са одобрени от европейски регулатор.

Всеки нов модел кола, поизвеждан във Великобритания например, минава тестове в Агенцията за сертифициране на моторни превозни средства в Бристол преди да бъде пусната на пазара. Това струва до 500 000 лири на производителя и гарантира, че автомобилът отговаря на европейските изисквания. След "Брекзит" обаче ЕС няма да позволява продажбата на модел, сертифициран в Бристол, ако преди това не мине тестове в съответна европейска агенция. Новите лицензи ще предизвикат значителни допълнителни разходи за производителите.

Джон Фостър от Конфедерацията на британската индустрия коментира:

"Единственият начин компаниите да получат сигурността, от която се нуждаят, е сключване на временно споразумение. Това би гарантирало, че стокие и услугите ще могат да се движат свободно и би дало на компаниите сигурност, за да инвестират. Най-простият начин да се постигне това е Великобритания да остане в общия пазар и митническия съюз докато влезе в сила нова сделка."

В друга своя позиция, публикувана вчера, Лондон призова също Брюксел да гарантира, че поверителна информация за преговорите няма да изтекат след "Брекзит".

Великобритания ще иска "близко сътрудничество" с ЕС и по правните въпроси. В пореден документ, който се очаква да бъде публикуван тази седмица, ще бъде уточнена позицията на британските власти по сътрудничеството в областта на частното правораздаване, твърди Би Би Си. Великобритания ще напусне Системата за съдебно сътрудничество на ЕС през март 2019 г. Между Брюксел и Лондон трябва да бъде сключено споразумение как ще бъдат решавани търговски спорове и кой ще разглежда делата след това.

Новите правила ще бъдат ключови за бизнеса след "Брекзит". Статутсът на Великобритания на "световен център" за търговски договори може да бъде застрашен, ако не бъдат определени ясни правила, коментират юристи и британски депутати.

По искане на Брюксел преговорите за излизане на Великобритания от Европейския съюз започнаха през май с въпросите, свързани с положението на европейските граждани в Обединеното кралство и на британците в ЕС, както и взаимните финансови ангажименти на двете страни. Едва когато Брюксел прецени, че по всички тези теми е достигнат значителен напредък, може да започне обсъждането на бъдещите отношения с Лондон след раздялата.

Главният преговарящ от страна на ЕС Мишел Барние коментира в туитър:

"Третият кръг от преговорите за "Брекзит" с Великобритаия започват следващата седмица. Фокусираме се върху излизането. Ключов е прогресът по правата на гражданите, уреждането на сметките (с ЕС - б. ред.) и Ирландия."

В поредица официални позиции, разкриващи визията за отношенията с ЕС след март 2019 г., британското правителство предложи временен митнически съюз след "Брекзит" и варианти за бъдещи търговски отношения със зоната за свободна търговия. Великобритания заяви също, че не иска гранични пунктове по границата с Ираландия и поиска запазване на пакта за свобоно пътуване между двете страни.