Представители на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ) не са били поканени на срещата на премиера Пламен Орешарски с работодателски организации днес, съобщи пред "Дарик" радио Огнян Донев, председател на КРИБ и издател на Клуб Z.

"Разбрахме, че в типичния си "прозрачен" подход г-н Орешарски е провел срещи с двете си по-близки работодателски организации и е обсъдил два варианта за актуализация на бюджета. Задължително трябва да се актуализира бюджетът на здравната каса, иначе рискуваме през есента да нямаме възможност да посещаваме болниците и да бъдем лекувани. Трябва да се актуализира и републиканският бюджет".

Донев иронизира решението КРИБ да не бъде поканена на срещата при премиера:

"Ние не сме толкова съществен фактор, нито пък осигуряваме кой знае колко работни места, язък че такива гиганти като "Майкрософт", "Сименс" и всички големи български фирми членуват в нашата организация. Но по-важна е грижата за "човека", за малките и средните предприятия."

А на въпрос на водещата Йовка Йовчева: "Кой е човекът, за когото е грижата?", отговори:

"Човекът се казва Делян Пеевски, да го назовем, защото вече не останаха други".

Донев припомни, че след предложението за назначаване на депутата от ДПС за шеф на ДАНС, още на 19 юни м.г. КРИБ е излязла с декларация за незабавна оставка на правителството.

"Давате ли си сметка как щяхме да разговаряме днес, ако председателят на ДАНС не беше този, който е сега, а Делян Пеевски?", запита Донев.

Големият ми страх в тази морална криза е, че обществото може да не намери сили. Апелът ми към младите хора е не се съгласявайте, че няма алтернатива. Може със следващия избор отново да ударим гредата, но опитите продължават. Ако щете италиански модел, където през 8 месеца сменяват правителството, но не да държим едно правителство 4 години, каза шефът на КРИБ.

Хората трябва да разберат, че има компании с добро корпоративно управление и че не всеки богат човек задължително е олигарх, добави Донев.  Според него в общественото съзнание умишлено е създадено схващане, че в България има голям брой олигарси.

"Всичко това е само и единствено, за да бъде прикрит истинският олигарх", каза Донев.

Според него той може лесно да бъде разпознат:

"Той не издържа на конкуренцията, защото тя показва кой прави успешен и кой прави паразитен бизнес."

Председателят на КРИБ даде и свое тълкувание за задкулисието в политиката:

Очевадно някой, който живее в подножието на Витоша управляваше България през последната година, каза Донев.

На въпрос на водещата: "Доган?", Донев отговори:

"Не мога да го твърдя поради липса на информация. Това е догадка, на база на анализа или това, което виждаме".