САЩ арестуваха на Малдивските острови и откараха на своя територия сина на руски депутат, предаде Нюзру.

Роман Селезньов - син на депутата Валерий Селезньов от Либералдемократическата партия, е заподозрян в кражгбата на данни на хиляди американски граждани. Това се казва в официално съобщение, публикувано в сайта на Департамента по вътрешна сигурност на САЩ.

Според властите във Вашингтон в периода 2011-2013 г. Роман Селезньов е откраднал черз хакерство, а след това е продал сведения за ксредитни карти на американски потребители. Само обвинение за банкови машщинации може да му донесе присъда от 30 години затвор, отбелязва в. "Ню Йорк таймс". Очаква се обаче срещу депутатския син да има и други тежки обвинения.

Анонимен правителствен източник споделил пред Ню Йорк таймс, че Селезньов членувал в международна престъпна организация, чийто участници купували и продавали лична и финансова информация в онлайн форуми. Сред тях е и руският сайт carder.su

Роман Селезньов бил арестуван на 5 юли на летището в Мале, столицата на Малдивските острови, разположени в ИНдийския океан край Африка. Той бил задържан от американски агенти в момента, в който се готвел да излети за Москва. Янките го прехвърлили на самолет на частнна американска авиокомпания и го откарали на тихоокеанския остров Гуам, който е владение на САЩ.

Вчера задържаният руснак се изправил пред местен съд. Съдията наредил той да остане в ареста. Следващото заседание е на 22 юли.

Руското външно министерство реагира гневно на информацията и нарече ""отвличане" ареста на Роман Селезньов. Москва оприличи неговия случай с тези н други двама руски граждани - Виктор Бут и Константин Ярошенко.

Виктор Бут бе арестуван в Тайланд през 2008 г. по искане на САЩ. След това той бе екстрадиран, а през 2012 г. -0 осъден на 25 години затвор за участие в заговор с цел продажба на оръжие на партизаните марксисти от Революционните въоръжени сили на Колумбия (ФАРК).

Военният пилот Константин Ярошенко бе осъден през 2011 г. в САЩ. Той бе екстрадиран там от Либерия, която го арестува година по-рано. Ярошенко получи 20 години затвор за опит да превози до САЩ голяма партида кокаин.