Персоналът на сръбското посолство ще бъде върнат в Скопие на 24 август, заяви сръбският министър на външните работи Ивица Дачич в телефонен разговор с македонския си колега Никола Димитров.

Двамата се договориха и за среща помежду си на 25 август в Ниш, предаде БГНЕС.

Няколко часа по-рано телефонен разговор имаха македонският ремиер Зоран Заев и сръбският президент Александър Вучич. Той се наложи заради възникналото напрежение между двете страни след скандалното решение на Белград да изтегли дипломатическия си персонал от Скопие. Тогава Вучич заяви, че причина са разузнавателни действия срещу сръбските институции.

От днешния разговор между двамата лидери стана ясно, че Македония и Сърбия ще работят за задълбочаване и напредък на двустранните отношения, а всеки проблем помежду им ще разрешава единствено чрез диалог.

Според съобщение, разпространено от македонското правителство, Заев и Вучич са постигнали съгласие за следните неща:

• 1. Република Македония и Република Сърбия уреждат всички възможни недоразумения в техните отношения изключително чрез диалог.

• 2. Независимо от различните политически възгледи по отношение на някои важни политически и регионални въпроси, Македония и Сърбия заедно ще се борят за запазването, но и за насърчаване на приятелските отношения на македонския и сръбския народ, на гражданите на Македония и Сърбия.

• 3. Република Македония и Република Сърбия ще положат още по-големи усилия за по-нататъшно подобряване на икономическите отношения и увеличаване на търговския обмен между двете страни.

• 4. Република Македония и Република Сърбия в съответствие с разпоредбите на международното право, с добра воля и на приятелска основа ще защитават правата и интересите на дипломатическите и консулските представителства на собствената си територия.

• 5. Република Македония и Република Сърбия ще засилят контактите на най-високо ниво и взаимно ще се подкрепят една друга по пътя към ЕС, както и за укрепване на добросъседските отношения, което ще допринесе за стабилността на региона.