В желязна клетка бе затворен режисьорът Кирил Серебренников по време на заседание по делото срещу него в сряда в Московския районен съд.

Прочутият театрал, директор на центъра „Гогол“, бе обвинен в злоупотреба с държавни средства в размер на 68 млн. рубли (около 1,9 млн. лева). Творци определят обвинението на твореца в поредната репресия срещу „различните гласове“ в Русия.

Стотици творци и зрители се събраха пред сградата на съда, където бе заседанието, със скандирания „Кирил“ и „Свобода“. Виковете им бяха толкова силни, че се чуваха в съдебната зала, съобщава сайтът „Медуза“.

Серебренников помоли съда да не го праща под домашен арест – по думите му мярката няма да му позволи да работи. На 22 октомври е планирана премиера под режисурата на Серебренников в Щутгарската опера. Там очакват руснака за репетиции на 19 септември. Задграничният паспорт обаче му е отнет преди повече от месец.

Режисьорът заяви, че ще сътрудничи на следствието и ще ходи на всички разпити. Той обясни, че средствата, за които е обвинен, са отишли единствено за проекта, наречен „Платформа“.

„Аз съм честен човек, това потвърждават и многогодишната ми работа, и препоръките, които получихте – обърна се към съда Серебренников, цитиран от „Медуза“. – Снимам филм за Виктор Цой и Майк Науменко, предстои ми сезон „Малки трагедии“ в центъра „Гогол“, афишите вече са залепени, билетите – продадени. Няма да бягам от следствието, ще работя.“


За Кирил Серебренников гарантираха близо 30 души, включително генералният директор на Болшой театър Владимира Урин, режисьорите Фьодор Бондарчук и Алексей Герман, тв водещите Ивана Ургант и Андрей Малахов, певецът Филип Киркоров, писателката Людмила Улицкая, Наталия Солженицина…

Въпреки молбата на режисьора и неговите гаранти на режисьора бе наложена мярка „домашен арест“ до 19 октомври.

Серебренников отрича да е виновен, уточнявайки, че не е отговарял за финансите в центъра „Гогол“.

Часове по-рано писателят Борис Акунин коментира ареста на Кирил Серебренников във фейсбук, заявявайки, че арести на хора от такава величина стават само с пряката заповед на главния началник:

„Режисьорът Мейерхолд е арестуван не от НКВД, а от Сталин. Режисьорът Серебренников е арестуван не от Следствения комитет, той е арестуван от Путин. И би било добре, ако с пиар цел се заяви височайша милост и бъде пуснат световноизвестният режисьор под домашен арест или подписка. Защото ако това не стане – ще значи, че Русия е преминала на нов етап съществуване, където ще действат нови правила.“
 

"Площад Славейков"