"Европейската народна партия (ЕНП) е най-голямата група в Европарламента, но за да получи подкрепа за кандидата си и голяма коалиция, трябва да сме убедени, че имаме обща визия за промяна в Европа.“

Това е заявил днес пред евродепутатите лидерът на Партията на европейските социалисти (ПЕС) Сергей Станишев, съобщиха от пресцентъра на БСП. Той открил с речта си изслушването в ПЕС на кандидатурата на Жан-Клод Юнкер (ЕНП) за председател на Еврокомисията.

Станишев поставил пред десния кандидат ясните приоритети на европейските социалисти. По думите му управлението на Европа не може да е бизнес. За подкрепата на Юнкер е необходима визия за конкретна стратегия, инвестиции, растеж и заетост, а също така ангажимент, че обемът и финансирането за младежката гаранция ще бъдат разширени. ПЕС иска визия и за нова индустриална политика за ЕС, както и  равенство на жените, регулации върху финансовия сектор и ограничение на укриването на данъци, казал Станишев, забравяйки, че нито едно от тези условия не беше изпълнено от кабинета "Орешарски" с мандатоносител БСП.

По отношение на призива за равенство на жените пък Станишев явно не е чул как вчера съпартиецът му Кирил Добрев заяви: "Жените ги предпочитам за други работи." Такъв бе отговорът му на въпрос как ще коментира кандидатурата на зам.-шефката на парламента Мая Манолова за водач на българските социалисти. Днес напористият депутат се извини, но простащината трудно се прощава и остава като клеймо за цял живот.