Фирма за улуци в Кюстендил крадяла огромни количества ток, установи репортаж на бТВ. Според източници на телевизията, причината била, че компанията всъщност добивала криптовалутата биткойн.

Струва ли си да се краде ток за една виртуална валута?

За да се отговори на този въпрос, първо трябва да се разясни как всъщност работят криптовалутите. В случая с биткойн, първата особено популярна и лесно употребима такава, електричеството всъщност е основният разход.

Добивът на биткойни звучи изключително сложно, ако се зачетете в обясненията онлайн, но всъщност има своя еквивалент в нормалното банкиране. За да добивате биткойни ефективно, се нуждаете от мощна видеокарта - именно видеокарта, а не процесор, тъй като те са далеч по-подходящи за типа операции, които са нужни.

"Добивът" на биткойни всъщност е търсене на нови криптирани блокове от данни, каквото всъщност е биткойна, и верифициране на вече откритите. Когато се включи една машина за добив на биткойни, тя започва да търси комбинации от числа с груба сила (brute force, като пробва множество комбинации), които да доведат при прилагане на специална формула до резултат, който започва с определен брой нули. За да е легитимен, всеки такъв блок от числа трябва да съдържа доказателство за извършената работа, което подлежи на проверка от другите участници, когато на свой ред получат нов блок за изчисление. 

Ако всичко това ви обърква, може да го сравните със стандартната банкова система - в една банка има служители, които отговарят за това транзакциите да се осъществяват правилно и ако вие сте платили на някого точно определена сума, тя да излезе от вашата сметка и да пристигне в неговата, както и всичко това да бъде записано изрядно.

Добиващите биткойни всъщност осигуряват сигурността на тези транзакции и вършат подобна работа на банковите служители. За тази цел получават като заплащане биткойни. За да бъдат обаче новите - биткойни потвърдени като автентични, те трябва да бъдат проверени от още добиващи чрез решаване на сложен математически проблем. Самата математическа задача има само тази цел - да е достатъчно трудна, за да не може всеки да "хакне" и да си сложи колкото биткойни иска, и за да има реално извършена работа. 

Това обаче струва време и енергия. По-точно, за да бъде ефективна една биткойн машина, тя трябва да бъде включена цял ден.

Машините за биткойн не са обикновени компютри - дори и в домашни условия повечето хора слагат по 3, 4 или повече мощни видеокарти. Освен, че самите те хабят прилично количество енергия, те генерират и топлина - много топлина. Ако нямат добро охлаждане, могат изключително бързо да се запалят.

А охлаждането е много енергоемко. По последни изчисления добивът на биткойни хаби над 16 тераватчаса годишно - за целия свят, разбира се. Поддръжниците на криптовалутата изтъкват, че традиционната банкова система хаби много повече енергия за създаване на по-малко реална стойност, и поне според простата математика са прави.

Но същественото е, че след като закупите нужния хардуер - прилична машина за биткойни струва няколко хиляди долара - единственият ви друг разход е електричеството. 

Така че, да, да крадеш ток за добив на биткойни си струва (но не е законно, разбира се). Това е на практика единственият ти производствен разход.