Ако някой извика „Аллах акбар“ („Бог е велик“ на арабски) на централния площад във Венеция, ще бъде разстрелян на място. Това противоречиво изказване направи кметът на италианския град – крайнодесният Луиджи Бруняро – на конференция в Римини, предава „Нюзуик“. По думите му Венеция е по-безопасно място от Барселона, с по-добри мерки за сигурност.

„За разлика от Барселона, където не са имали защита, ние държим гарда високо – заявява Бруняро. – Ако някой изкрещи „Аллах акбар“ на площад „Сан Марко“, ще го застреляме на място. Преди година казах [че ще бъде ликвидиран] след четири крачки, сега заявявам, че ще стане след три.“

Като пример кметът спомена арестите на четирима предполагаеми джихадисти през март, за които се смята, че са планирали бомбен атентат на прочутия мост „Риалто“.

„Във Венеция задържахме четирима терористи, които искаха да взривят „Риалто“, за да отидат при Аллах. Но ние ги изпратихме право при Аллах, преди да могат да причинят каквато и да е вреда.“

След изказването на Бруняро кметът на Флоренция Дарио Нардела, левоцентрист, извика „Аллах акбар“ като подигравка към градоначалника на Венеция. По-късно обаче той се извини, ако шегата е обидила някого:

„Не исках да обидя никого, най-малко мюсюлманската общност. Не възнамерявах да се шегувам с религията им.“

За разлика от Нардела Бруняро застана зад коментарите си:

„Никога не съм бил политически коректен. Аз съм некоректен.“

След броени дни предстои поредното издание на Венецианския филмов фестивал (30 август – 8 септември). Заради евентуалната заплаха от тероризъм в града се предприети засилени мерки за сигурност.

Но задачата за Бруняро може да е твърде трудна. Арабската фраза „Аллах акбар“ присъства всекидневно в живота на мюсюлманите. Призивът за молитва пет пъти на ден започва с четири повторения на израза.

Италия има четвъртото по големина мюсюлманско население в Европа според проучване от миналата година. Страната е дом на 2,2 милиона думи, изповядващи ислямската религия.

"Площад Славейков"