За три наказателни производства, прекратени поради изтекла давност, съобщават от Инспектората към ВСС след извършени проверки на 128 заявления от граждани за нарушаване правото им на правосъдие в разумен срок. Трите са сред откритите 36 основателни заявления по наказателни дела.

13 години, 10 месеца и 19 дни е продължило производство за измама - престъпление по не особено тежкия чл. 209, ал. 1 от Наказателния кодекс, който предвижда от 1 до 6 г.

Основното забавяне е допуснато във фазата на досъдебното производство, продължило 9 години, 2 месеца и 21 дни. По делото са се сменили трима дознатели и петима наблюдаващи прокурори, в резултат на което дознанието 7 пъти е връщано от наблюдаващите прокурори на разследващите, установяват инспекторите.

Те отчитат още, че са допуснати големи периоди на бездействие от страна на разследващите органи и наблюдаващите прокурори. В продължение на 5 години, 9 месеца и 17 дни по делото няма извършени никакви процесуално-следствени действия. В друг период от 1 година, 6 месеца и 26 дни е проведен само един разпит на свидетел. Тези пропуски са забавили приключването на делото с повече от 7 години и 6 месеца.

При разглеждането на делото първоинстанционният съд (СРС) насрочил пет от съдебните заседания извън тримесечния срок по закон. Това е довело до увеличаване на общата продължителност на наказателното производство с 10 месеца.

В резултат на всички забавяния делото е прекратено поради изтичане на абсолютната давност за наказателно преследване по повдигнатото обвинение.

Прекратено поради изтекла давност е и производство срещу един подсъдим по 3 обвинения за закана с убийство и 3 обвинения за "подбуждане на друг да извърши убийство", което е продължило 7 години, 4 месеца и 27 дни.

Основното забавяне е допуснато в производството пред първоинстанционния съд (СРС). То е продължило 3 години и 17 дни, проведени са 14 съдебни заседания. Постановената присъда е отменена от въззивния съд (СГС) поради допуснати съществени нарушения на процесуалните правила и делото е върнато за ново разглеждане.

Поради изтекла давност е прекратено и производство за средна телесна повреда, възникнала след нарушаване на правилата за движение по улица в Тутракан.

Основните забавяния по делото се дължат на действията на органите на досъдебното производство. То е продължило 6 години, 10 месеца и 20 дни, като четири пъти е било спирано поради неустановяване на местонахождението на свидетел очевидец и впоследствие възобновявано.

И при четирите спирания на разследването не е спазена разпоредбата на НПК – че при невъзможност единствен свидетел очевидец да бъде разпитан наказателното производство се спира за срок не повече от една година. Четирите спирания на разследването са забавили производството с близо 5 години и 6 месеца и са допринесли за прекратяването му поради изтичане на абсолютната давност.