СИМОНА РУСЕВА

Първоначално арестуваният за черна борса на билети на световното британец Рeймънд Уилън (64 г.), изпълнителен директор на партньорската агенция на ФИФА "Mach Services", бе освободен по нареждане на прокурор. Белезниците щракнаха в понеделник вечерта в официалния хотел на ФИФА - “Копакабана Палас”, в Рио де Жанейро. 

В хотелския апартамент на Уилън са открити 100 билета. Той е разпитан и заподозрян, че продал на черно хиляди билети за мачове от мондиала или ги е предоставял за търгуване на черния пазар срещу висока комисионна. Според местната преса, Уилън е самият главатар на билетната мафия.

Британецът бе отведен с белезници и е прекара нощта срещу вторник в следствен затвор. Полицията е влязла в дирите му, след като през последните три седмици е подслушала 50 000 телефонни разговора. Ръководството на ФИФА е предало на бразилските сили на реда пълния списък с номерата на мобилните телефони на всичките си сътрудници.

Така се е стигнало до билетната мафия. Конфузното е, че точно хотелите, отредени за ръководството на ФИФА, са се превърнали в команден център на престъпниците.

“Решени сме да продължим да работим в тясно сътрудничество с местните власти, да им предоставим всякаква информация и да подпомогнем следствието”, каза днес говорителката на ФИФА Делиа Фишер.

Фирмата "Mach Services" е получила изключителните права да продава всичките 290 000 билета за двубоите на световното. Тя от своя страна е ангажирала три подизпълнителски фирми. Преди дни те бяха изобличени, че са продали на черно 694 билета за рекордните 1,8 милиона евро.

Част от иззетите билети. 

Тогава от "Mach Services" оповестиха, че до изясняване на случая квотите за продажби на “Relians Industries”, „Jet set sports" и „Pamodzi" се блокират. Ако тези фирми не сътрудничат на следствието, предоставените билети за полуфиналите и финала ще им бъдат отнети.

При откритите в хотела приготвени за продажба билети за полуфиналите било установено, че голяма част от тях всъщност са били предназначени за семействата на състезателите. От ФИФА днес обявиха, че те ще бъдат предложени на официалните каси за продажба, което е добре за феновете, неуспели да се вредят до правото на вход.

Преди седмица бяха задържани 11 души, петима от които в хотелите за членове и гости на ФИФА - “Копакабана Палас” и “Софител”. Те са търгували билети на черно. На всяка среща са прибирали по 665 000 евро, съобщи президентът на бразилската полиция Фабио Баруке. За финала са били приготвени и 25 ВИП-билета при цена от 17 000 евро за всеки.

Тогава директорът на отдела за маркетинг на ФИФА Тиери Уейл каза:

“Нямаме информация дали функционер от собствените ни редици е участвал в измамите.”

Според него вина за продажбите на билетите трябвало да носят агенциите, спечелили право да предлагат входните стикери. Поради тази причина нямало основание ФИФА да променя практиката си относно продажбите. Във всички случаи обаче международната организация ще прекрати предсрочно договора си с "Mach Services", твърдят запознати.