„Неприятна история.“ Така министърът на външните работи Екатерина Захариева коментира пред Нова телевизия присъствието на знамето на сепаратистката Донецка народна република на честването на 140-годишнината от боевете на Шипка.

В събота в репортаж на БНТ от честването бе показана група хора, които бяха опънали знаме в черно, синьо и червено с надпис „Донецкая народная республика“ - непризнатата от международната общност проруска самообявила се република в Източна Украйна.

Видях тази снимка в социалните мрежи - неприятна история. Ние сме свободна държава, всеки има право на мнение. Много е неприятно точно на Шипченската епопея да се вее знаме на република, която никой не е признал и която е символ на това как се нарушават правните норми и как се застрашават мирът и сигурността в Европа“, коментира Захариева.

Първият дипломат на България обаче уточни, че става дума за свободно изразяване на мнение от граждани, а не за включване на знамето в официална церемония.

Става дума за граждани, които имат право на мнение. Аз изобщо не съм на тяхното мнение.

Повод за участието на Захариева бе посещението на президента на Франция Еманюел Макрон в България в края на миналата седмица. Тя оцени високо принципната подкрепа на Макрон за присъединяването на страната ни към Еврозоната и Шенген.

Ако искаме да сме в ядрото на ЕС, няма как да не сме в Еврозоната и Шенген. Не мисля, че на България се е случвало по-добро нещо от членството в Европейския съюз.

Според Захариева България за първи път получава конкретна подкрепа от Франция за т.нар. чакалня за еврозоната.

За първи път това се чу много ясно – до края на годината в т.нар. банков контрол ERM II. Еврозоната означава по-ниски лихви за хората и повече стабилност за инвестициите и бизнеса.

Екатерина Захариева отказа да се включи в коментарите за роклите и чорапогащниците на първите дами Десислава Радева и Брижит Макрон:

Мисля, че и двете дами се представиха достойно.

Захариева обясни, че основната цел при посещението на Макрон е била реформата на Директивата за командироване на работници в рамките на ЕС. Тя обачи разграничи темите:

„Това са две неща. Едното са транспортните работници – настояването на България е да се разделят нещата. Нормално е за шофьорите, те преминават през различните държави – това е прието и от Франция, и от другите държави. Това е отделено от Директивата за командированите работници, тя не се отнася за превозвачите – за тях ще се разработва друго законодателство.“

Екатерина Захариева съобщи, че по въпросната директива работят около 14 хиляди души в целия Европейския съюз. В България имало командировани около 3000 души по тази директива.