Администрацията на президента Доналд Тръмп обмисля значително съкращаване на визите по американските програми за културен обмен, съобщи „Уолстрийт джърнъл“.

В рамките на рестрикциите се споменава и студенстката програма а Work&Travel, както и на „о пер“ (au pair), при които чужденците пристигат в приемно семейство, за което се грижат.

„Уолстрийт джърнъл“ се позовава и на издадената през април президентска заповед да се направи преглед на механизмите, по които чужденци се допускат да пребивават или имигрират в страната.

Програмата Work&Travel (“Работи и пътувай“) дава възможност на студенти да живеят и работят в Америка по време на лятната си ваканция по време на студенстването си. 

От нея могат да се възползват студенти, които са редовно обучение, на възраст между 18 и 28 години, владеещи средно ниво на английски език.

Те най-често работят в заведения, курорти, басейни, увеселителни паркове и т.н.

Засега информацията не е потвърдена официално. Според изданието, което цитира свои източници, американското правителство обмисля „големи съкращения“ за пет от работните визи за културен обмен в програмата Джей-1 (J-1) – това е виза, която обхваща и размяната на научни работници и творци.

По информация на американското посолство в София всяко лято приблизително 6000 студенти се включват в програмата.

Визовата категория J-1 е създадена 1961 г. в разгара на Студената война като схема за обмяна на личен опит и идеи, т.е. има предимно образователна и културна насоченост. Критиците ѝ днес казват, че тя се е превърнала в най-голямата програма за гастарбайтери - през 2010 г. в САЩ чрез нея са влезли около 350 000 души за работа и обучение, включително техните съпруги или съпрузи.