За поредна година Министерството на външните работи обявява конкурс за стажант-аташета, съобщиха днес от ведомството.

Целта е да бъде засилено професионалното и експертно начало в дипломатическата служба чрез привличане на млади кадри и създаване на условия за тяхното устойчиво кариерно развитие.

15 са свободните места тази година, два пъти по-малко от 2016 г. От министерството посочиха, че част от влезлите в програмата миналата година вече работят активно като дипломатически служители в Брюксел за европредседателството ни.

Две са задължителните изисквания - магистърска степен и поне два говорими езика, един от които трябва да е официален език на ООН или процедурен - т.е. английски, френски, арабски, китайски и други. Познаването на екзотични и редки езици е плюс.

Възрастова граница няма, но програмата е насочена към току-що завършили. Румен Тодоров, шеф на "Човешки ресурси" в министерството, поясни, че няма и конкретни изисквания за типа образование, но, разбира се, човек със степен по медицина едва ли би бил подходящ, а тези, завършили международни отношения или международно право са с предимство. Но квалифицирани историци и юристи също биха намерили как да използват това си образование в контекста на дипломатическата работа.

За да се влезе в програмата трябва да се мине изпит с широк конспект - 25 теми, както и индивидуално интервю след това. При успешно влизане следва 18 месеца изпитателен период.