Стотици британци оставиха цветя, снимки и послания пред вратите на двореца “Кенсингтън“ в Лондон в памет на Даяна – принцесата на народа.

В навечерието на 20-годишнината от смъртта на Лейди Ди синовете й Уилям и Хари посетиха мемориалната градина в двореца, засадена специално за отбелязване на тъжната дата.

На 31 август 1997 г. Даяна загива в катастрофа в Париж заедно с приятеля си Доди ал Файед, с когото започва връзка след развода си с принц Чарлз.

Годишнината от смъртта на принцесата на Уелс беше отбелязана с документални филми, които припомнят живота й и разкриват непознати за публиката аспекти от него.

Принцесата на народа

Документален филм на Би Би Си разказва за влиянието на Даяна сред британците и тяхната обич към принцесата.

През 1990 г. Франсис Елистън научава, че синът й Кевин Ман е тежко болен. Тя е повикана в Кралската болница в Лондон, където разбира, че детето й е по-тежко болно, отколкото е очаквала. По телефона й казват, че Кевин има пневмония… Освен това обаче той страда от СПИН. Предупреждават Елистън, че той има около година живот. 30-годишният Кевин обаче опровергава прогнозите и живее още над четири години.

Година по-късно, по време на престоя си в болница, Кевин се среща за пръв път с принцеса Даяна. Отношението й към болните от СПИН, което коренно се различава от това на повечето хора тогава, вече влияе на общественото мнение.

При отварянето на първото специализирано отделение за лечение на СПИН във Великобритания през 1987 г. Даяна спокойно се здрависва с един от пациентите. Това е почти немислимо тогава заради широко разпространения страх, че HIV може да бъде предаден само с допир.

“Отношението беше много различно и внимавах на кого казвам за болестта на Кевин“, разказва Елистън. “Хората се страхуваха, цареше неведение. Те не знаеха достатъчно и бяха уплашени.“

Срещата на Даяна с Кевин оставя трайни следи в съзнанието му, разказва сега 80-годишната му майка.

Кевин Ман с принцеса Даяна. Снимка: Mildmay Hospital

“Кевин беше настанен на маса с картините си пред себе си, а Даяна седна точно до него и каза: “О, това са много красиви платна“, разказва Елистън. “Чарлз много харесва акварел“, каза тя и взе четири от картините.“

Няколко седмици по-късно принцесата кани на чай в двореца “Кенсингтън“ медицинския персонал и пациентите от болницата “Майлдмей“. Кевин е в твърде тежко състояние, за да отиде.

“Но другите отидоха и когато се върнаха, изтичаха до стаята му и викаха: “Кев, Кев, картините ти са на стените в двореца “Кенсингтън“. Стаята се озари“, споделя майката. “Той беше на седмото небе, след като се срещна с нея.“

Кевин Ман умира през 1994 г., когато е на 35 г.. Майка му става доброволец и помага на болни от СПИН и семействата им.

“Даяна ми даде усещането за мисия, защото тя предизвикваше промяна. Тя помагаше за каузата на болните от СПИН – тя ги постави в дневния ред. Не казах на много хора за болестта на Кевин. Нещата се промениха към добро – сега няма значение на кого казвам. Това се случи заради Даяна – тя отвори очите на хората.“

Принцесата срещу кралското семейство

"Обществото искаше красива принцеса, но те не подозираха, че отвътре жената зад тази принцеса се разпъва на кръст, защото смяташе, че не е достатъчно добра."

Това разказва самата лейди Ди в документалния филм "Даяна: Нейната история с нейните думи" (Diana: In Her Own Words). В продукцията на Канал 4 бившата принцеса на Уелс говори за нещастния си брак с Чарлз, за хранителното си разстройство и аферата си с охранителя Бари Манаки, който умира в катастрофа през 1987 г.

Даяна с любимия си бодигард. Снимка: Стоп кадър от Канал 4.

"На 24 г. се влюбих силно в човек, който беше част от всичко това, а когато всичко излезе наяве, той беше изритан и после убит", казва Даяна. "Бих се радвала да зарежа всичко и да избягам с него."

Принцесата майка

"Тя все още е наша майка. Разбира се, като неин син мисля, че тя е най-добрата майка на света. Обгръщаше ни с любов със сигурност. Това, което ме удиви, е какво е направила. . . Всички тези въпроси - като закрилата на бездомните хора. Тя често срещаше критиката на политиците и редакторите в националната преса", каза принц Хари в документалния филм "Даяна, нашата майка: нейният живот и наследство" (Diana, Our Mother: Her Life and Legacy).