В началото на август руският посланик в Иран се изказа изключително топло по адрес на палестинската организация "Хамас". Тя не била терористична организация, а по-скоро национално движение и един от политическите представители на палестинците. Думите на руския посланик бяха насочени към арабската общественост, защото е известно, че с подобни послания за солидарност с палестинците или техните ислямистки представителства, може да се трупа политически капитал. Още през август 2016 година заместник-министърът на външните работи на Русия Михаил Богданов се срещна в Доха с Халед Машал, един от върховните лидери на "Хамас". Беше заявено, че двамата са разговаряли главно за близкоизточния процес, без да се дават повече подробности. Но дори самото обстоятелство, че двамата се срещат, представлява много силно послание. През 2015 Халед Машал беше разговарял и с руския външен министър Сергей Лавров.

И двете страни извличат печалби

Новото грижливо режисирано разбирателство е добре дошло и за двете страни. "Хамас" получава известно международно признание, а неговите лидери разчитат и на практическа политическа помощ. "Сближаването между Русия и "Хамас" показва, че "Хамас" разчита на Москва като на една от най-важни столици в света, за да парира омразните САЩ и Израел", заяви след срещата съветникът на палестинските власти в Газа - Тайсир Мохайсен. Москва също има изгода от сближаването с "Хамас". Тя съзира в тази организация влиятелен партньор, който може да стане проводник на руското влияние над палестинците.

"Изглежда, че президентът Путин иска да възстанови съветската империя поне отчасти и вярва, че чрез палестинците и "Хамас" си отваря една врата към Близкия изток. Затова, за разлика от ЕС и САЩ, Москва не е смята  "Хамас" за терористична организация", допълва Тайсир Мохайсен.

Руската политика - между прагматизма и опортюнизма

В студия на мозъчния тръст Rand-Corporation се казва, че Русия си налага по-малко самоограничения във външната политика, отколкото Западът. Това дава възможност на страната да провежда гъвкав курс на базата на "краткосрочен прагматизъм", който може да бъде наречен и "опортюнизъм". Същевременно Русия не разполага с достатъчно икономическа и военна сила, за да провежда дългосрочна стратегия. Затова страната залага на краткосрочни политически възможности, когато и където ѝ се открият, отбелязват анализаторите. Русия очевидно поддържа подобен курс и спрямо "Хамас". За разлика от Запада Москва явно не се държи политически дистанцирано спрямо радикалната палестинска организация.

"Когато Русия подобрява отношенията си с "Хамас", тя същевременно получава достъп и до останалите ислямистки движения", казва политологът от университета в Наблус - Абдул Сатар Квасем, в интервю за интернет изданието „Ал монитор“. Той твърди, че изявлението на руския посланик в Техеран не е случайно. Политологът смята, че това е косвена покана към "Хамас" да се присъедини към водената от Техеран шиитска антиизраелска ос. Фактът, че "Хамас" е сунитска организация, в случая явно играе второстепенна роля.

Натиск срещу Израел

Съюзът с "Хамас", съчетан с военното сътрудничество с Иран, е шанс за Русия да засили значително политическата си тежест в региона. Добрите отношения с Русия ще увеличат и значимостта на палестинската "Хамас", която оказва въоръжена съпротива на Израел. А това ще увеличи значително тежестта на Русия спрямо Израел и косвено спрямо САЩ. Руският посланик в Израел Александър Шайн заяви в средата на юни т.г., че неговата страна не смята нито "Хизбула", нито "Хамас" за терористични организации.

Новите отношения с "Хамас" показват, че Русия ще продължи да следва отдавна поетия от нея курс. Заедно с ливанската терористична организация "Хизбула" Москва още отсега упражнява силен натиск над Израел. Тази организация е съюзник с Техеран и оперира в непосредствена близост до границата с Израел.

Русия като посредник?

Засега Израел реагира на този натиск с дипломатически средства. През миналата седмица израелският премиер Бенямин Нетаняху се срещна с руския президент Владимир Путин в Сочи. Това беше шестата среща между двамата от избухването на войната в Сирия. Нетаняху предупреди за опасностите от засилено иранско присъствие в непосредствена близост до Израел.

Ако Техеран разположи военни части на Голанските възвишения, Израел ще се окаже в крайно затруднена ситуация. Подобна ситуация би могла да доведе до война в целия регион, предупреди Нетаняху. Изглежда, че с новите си отношения с "Хамас" Русия иска да стане посредник в един конфликт, в който същевременно е и страна. Москва навярно ще поиска да извлече политическа печалба от ролята си на посредник. Каква точно ще е тази печалба, засега не е ясно.

Материалът е публикуван в "Дойче веле".