Новата такса "смет" за граждани и бизнес, т. нар. антикорупционен закон, закон за "забрана" на приватизацията, подготовката на европредседателството, а като всяка есен - данъчни промени и Бюджет 2018 - това се очаква да са приоритетите на есенната сесия на Народното събрание, която започва днес - в петък. 

Депутатите се събират в първия ден на септември след августовската си лятна ваканция и днес лидерите на петте парламентарни групи в Народното събрание ще обявят в речи задачите си за новия политически сезон от трибуната. След това залата ще се заеме с традиционен за петък парламентарен контрол. Премиерът Бойко Борисов няма да се появи за трети път от началото на мандата си на препитването на министри - явно няма въпроси към него.

Народните представители ще се занимаят със стратегията за развитие на спешната медицинска помощ, в програмата са въпроси за европредседателството и подготовката на НДК за него към министрите Лиляна Павлова и Боил Банов.

Куриозно е, че екоминистърът Нено Димов ще отговаря на предшественичката си на поста от ГЕРБ Ивелина Василева на въпрос "готовност на пречиствателните станции за началото на туристическия сезон на Черноморието". Е, нищо че туристическият сезон е в самия си край. Към него има още 10-ина зададени теми от депутатите - част от тях също "морски" и явно изостанали отпреди ваканцията - за улова на бяла мида и за делфините в Черно море. Последната тема е актуална в началото на всяко лято заради случаите на загинали и изхвърлени на брега морски бозайници.

В 11 ч. комисията по правни въпроси в Народното събрание ще се занимае с обществено обсъждане на т.нар. антикорупционен закон, внесен от правителството и писан от Министерството на правосъдието. Въпросният проект отнесе остри критики от неправителствения правозащитен сектор и от опозицията. БСП има "алтернативен" законопроект. Той трябва да бъде обсъден от лидерката на БСП Корнелия Нинова и от президента Румен Радев днес, но повече за срещата не е съобщено.

[[nid:57753]