Кратко съобщение на китайската държавна информационна агенция „Синхуа“ от две изречения – това е засега реакцията на Китай и Русия след извършения от Северна Корея шести ядрен опит. Си Цзинпин и Владимир Путин са в китайския град Сямън, където се провежда среща на лидерите на страните от БРИКС.

Съобщението на контролираната от правителството в Пекин агенция казва дословно:

"Китайският президент Си Цзинпин и неговият руски партньор Владимир Путин се съгласиха в неделя да се справят по подходящ начин с последния ядрен тест, извършен от Корейската народно-демократична република.

Двамата лидери се съгласиха да се придържат към целта от ядрено разоръжаване на Корейския полуостров и поддържане на близка комуникация и координация за справяне със сложната обстановка“.

По-рано министерството на външните работи на Русия призова за спокойствие. Япония и Южна Корея обаче са силно обезпокоени и призоваха Съвета за сигурност на ООН за възможно най-острия отговор.

Президентът на Франция Еманюел Макрон също подкрепи отговор с „максимална твърдост“.

Доналд Тръмп реагира с поредица от туитове. Той обяви, че Северна Корея е престъпна държава и че приказките помиряване на Корейския полуостров няма да свършат работа.

„Те разбират само от едно!“, заключи Тръмп.

България също осъди ядрения опит.