Жителите на столичния квартал "Стрелбище" продължават да се борят градинката между бул. "Акад. Иван Евстатиев Гешов" и бул. "България" да остане зелена площ, а не както фирма НИКМИ предвижда – с 43-етажна сграда.

Днешният протест от 19 ч. ще е поредният в опитите на гражданите да предпазят зелената площ от бетониране. Засега мястото е препречено с ограда, за която Административният съд в София-град е постановил, че е там от години, а не от месец, както живеещите на място казват.

Хората обаче са пропуснали да обжалват в законния 7-дневен сроки решението на АССГ, засягащо оградата.

Както е известно, през заградения проблемен имот минава улица, която е с изринат асфалт. Протестиращите искат улицата да се оправи, оградата да се премахне и правото за строеж на небостъргача да се прекрати.

По-интересна е съдбата на самия строеж - той на два пъти е "налаган" от Върховния адимнистративен съд, който отменя решения на АССГ. Столичната община в резултат на приетия през 2006 г. Общ устройствен план (ОУП), който действа и сега, Решение на СОС от 19.11.2009 г. и Решение на МС от 16.12.2009 г., отрежда терена за зона ТГО - зона „Терен за локални градинки и озеленяване”. Така главният архитект издава заповеди, с които им отказва проекта за План за регулация и застрояване.

С думи прости - там може да има само паркове за отдих, като се допуска и обслужващо застрояване като кафе, църква, трафопост, тоалетна. В никакъв случай небостъргач. НИКМИ обаче завежда поредица от дела и след като АССГ взема страната на общината, ВАС на практика отменя решенията на СОС и на Министерския съвет, "събаря" отказите на главния архитект и дава на фирмата право да строи.

Пред "България он еър" днес жителите от квартала заявиха, че са готови да се борят по какъвто начин трябва, за да постигнат целта си.