Израел е готов да ликвидира лидерите на ислямистката палестинска групировка "Хамас". Това стана ясно днес от думи на посланика на страната у нас Шаул Камиса Раз.

Израелският посланик у нас Шаул Камиса Раз говори пред журналисти. Снимка Момчил Инджов

Той говори по повод решението на Израел да започне неограничена във времето въздушна операция срещу ивицата Газа. Операцията се нарича "Защитно острие". Дипломатът заяви, че жертви на тези атаки ще бъдат личности и на политическо ниво, и на ниво командири. На уточняващ въпрос на Клуб Z дали това означава ликвидиране на лидерите на "Хамас" той отговори следното:

"Има решение да бъде ликвидирана възможността "Хамас" да представлява военна заплаха срещу Израел. Това включва и удари срещу лидерите на групировката, базите й, командната й система, срещу складовете й за оръжия и ракети, както и по домовете на ръководителите на "Хамас". По-голямата част от лидерите на организацията вече са бездомни."

Шаул Камиса Раз допълни, че след изтеглянето на израелските сили от ивицата Газа тя се е превърнала в самостоятелна терористична държава със своя армия, своя полиция. И всичко това се контролира от "Хамас".

"Идеята "спокойствие срещу спокойствие" вече не действа. Те имаха възможността да я осъзнаят и приемат, но не го направиха. И по-добре сега да ги ударим и да постигнем дълготрайно спокойствие, отколкото всяка година да се срещаме на танц по фронтовата линия", добави посланикът.

Само на 8 юли 2014 г. от Газа към Израел са изстреляни 146 ракети. 117 от тях са паднали на територията на страната, а 29 са били прихванати от отбранителната система "Железен купол".

Същевременно Израел е дал приоритет на разследването на трима свои граждани, арестувани за убийството на палестински тийнейджър. Оказа се, че това е акт на отмъщение за отвличането и убийството на трима израелски младежги, изчезнали на 12 юни в ивицата Газа. Телата им бяха открити заровени в земята на 30 юни.

Отмъщението било дело на трима израелски младежи, които били членове на едно семество. При това двама от тях били непълнолетни.

"И тримата ще бъдат съдени по законите за борба с тероризма. Те са еврейски екстремисти и ние ги третираме като терористи. Ние не можем да толерираме убийства на етническа основа", каза посланик Шаул Камиса Раз.