СИМОНА РУСЕВА

Втора къртица на САЩ попадна в германски капан само за седмица. Така се отвори нова шпионска глава, заплашваща да взриви двустранното доверие.

Служител с нисък чин, но работещ във военна област на подчинение на немското отбранително министерство, е заподозрян в шпионаж в полза на американска тайна служба.

Продължават обиските в офиса и дома му, започнали тази заран в Берлин и околностите, съобщи говорител на прокуратурата, но отказа повече подробности.

По информация на “Зюддойче цайтунг” с агентурната си дейност немският шпионин е нанесъл удар срещу отбранителното министерство, Бундесвера (немската войска - б.а.) и военното разузнаване.

Агентът е попаднал в полезрението на военното контраразузнаване МАД.  Засечени са били негови интензивни контакти с лица, работещи за щатска тайна служба. Когато разузнавачите на МАД са събрали достатъчно изобличаваща информация, те са сигнализирали Главна прокуратура.

Случаят се окачествява като далеч по-сериозен от този, при който миналата седмица бе задържана къртица на ЦРУ. Арестуван бе 31-годишен служител на Германската служба за разузнаване БНД, за което Клуб Z съобщи. Той е работил в отдел “Задгранични мисии и международни връзки”.

Задържаният е признал, че е шпионирал за ЦРУ от 2012 г. Издал е 228 секрета срещу 25 000 евро. Указания е получавал от посолството на САЩ в Берлин, явките са били на австрийска територия. Последната е била насрочена за днес в Прага, но арестът попречи на осъществяването й. Сега двойният агент е заплашен от затвор до 10 години.

Двата случая нямат нищо общо помежду си, категорични са от прокуратурата.

При първия американският посланик Джон Емърсън е бил привикан на обяснения във Външно в Берлин – точно на националния празник на САЩ – 4 юли. Днес той сам е пожелал среща в германското дипломатическо ведомство и е бил приет от заместник-министър.

Снощи в канцлеството е позвънил шефът на ЦРУ Джон Бренън в опит да потуши скандала след задържането на първия агент. Той е разговарял с координатора на спецслужбите Клаус-Дитер Фриче. От канцлерството отказват да съобщят дали в телефонния разговор е бил засегнат и новият шпионски скандал.

За 10 юли е насрочено извънредно засезание на парламентарната спецкомисия, която контролира дейността на тайните служби. Вече упорито се говори, че Германия ще изгони агентите на САЩ, работещи в страната под прикритието на дипломати. Вашингтон дори бил посъветван да изтегли шпионите си, преди те да бъдат обявени за персона нон грата.

И канцлерката Ангела Меркел, и външният министър Франк-Валтер Щайнмайер настояват за стрктно изясняване на двата случая. Германските шпиони ще си понесат наказанието. Въпросът е защо САЩ шпионират приятелска страна и то чрез местни агенти?

Германия не вярва, че Щатите ще променят практиката си.

“Ако се върнем към речта на Барак Обама по повод разкритията на Едуард Сноудън (бивш служител на ЦРУ и НСА, избягал от САЩ с изобличителна информация – б.а.), в нея той не оповести никакви пормени по същество. На САЩ вече не може да се вярва безгранично, те загубиха доверието ни”, каза днес за националното радио “Дойчланд функ” Норберт Рьотген, председател на външната комисия в Бундестага и приближен на Меркел. Същевременно той предуперди да не се търси политически реванш. 

По повод исканията за масиран контрашпионаж, Рьотген е на мнение, че на една глупост на САЩ не бивало да се реагира с друга глупост.