Голяма част от българите в Бразилия и от бразилците от български произход съвсем открито се обявиха против президентката Дилма Русеф.

Чашата на тяхното търпение преля след унизителната загуба с 1:7 на Бразилия от Германия на полуфинала на световното първенство по футбол.

Демонстранти се подрпалили автобус в Сао Паулу.

По ирония на съдбата това се случи в Белу Оризонте - родния град на Дилма Русеф. Там нейният баща - габровлията Петър Русев, се заселва, след като пристига от Франция в Южна Америка след Втората световна война.

След като Бразилия преживя най-тежката загуба в своята история, президентката с български корен и нейното правителство окончателно се превърнаха в символ на корупцията и безогледното харчене на пари за световното. Хората може би щяха да им простят всичко, ако "златистите" бяха станали световни шампиони. Немците обаче им зашлевиха звучен шамар и сега 200-милионната нация се събужда от сладкия сън.

А на 5 октомври бразилците избират "3 в 1" - президент, парламент и губернатори. Каква ирония - и българите ще гласуват за депутати на същия ден.

След фиаското на Бразилия на мундиала много е вероятно Дилма Русеф да не спечели втори мандат, а президент да стане консерваторът Аесиу Невес, който е неин съгражданин от Белу Оризонте. И още една ирония - консерваторите в Бразилия са са от Бразилската социалдемократическа партия (ПСДБ).  Тя е "най-дясната" в страната. Всъщност истинска десница там няма. Социалдемократите също са леви, но са най-близо до центъра.

"Преди 4 години всички много се радвахме, че наша сънародничка става президент. Сега обаче - поне доколкото аз знам, никой от нашите хора в Бразилия не я иска повече на власт", сподели за Клуб Z 46-годишният Божидар Попов, живеещ в град Санту Антониу ду Пинял, щата Сао Паулу. Той се занимава с онлайн търговия и е координатор на българската общност в страната.

Българи в Брзилия участваха в първите протести срещу Русиф, които избухнаха през пролетта на 2013 г. Сега повечето протестират "виртуално", т.е. в социалните мрежи. Но не крият, че който има право на глас, на 5 октомври ще се опита да избере друг президент.

"Очаквахме Дилма Русеф да спре корупцията, да намали данъците. Нищо от това не се случи. Всичко си остана както и преди. Нейното правителство води странна политика. То хем е щедро на социални помощи за най-бедните, хем убива средната класа. Защото точно по нея удрят непосилните данъци", казва Попов.

Самият той няма право да гласува на изборите. Защото, макар да живее постоянно в Бразилия от 2000 г., така и не е пожелал досега да вземе гражданство.

"Но, доколкото знам, българите, получили бразилско гражданство, ще гласуват против Русеф така, както пуснаха бюлетините си за нея преди 4 години", допълва сънародникът ни.

Действителният проблем не е самото първенство, макар за него да са похарчени рекордните досега над 14 милиарда долара и това да го прави по-скъпо от предишните чцетири мундиала, взети заедно. Властите се оправдават, че в момента нямат възможност да дават пари за държавни училища и болници, което е доста болезнен въпрос.

"Бразилия е много богата страна, но напоследък тя не върви добре. хората са отчаяни от постоянно поскъпване и липсата на перспектива", казва Джейси Катя Карастан Нобоа от Сао Паулу, потомка на бесарабски българи.

Освен непрекъснато вдигащите се цени, проблем са данъците, както и фактът, че бразилските щати нямат тази самостоятелност като например тези в САЩ. По тази причина голяча част от парите, постъпващи в хазната на най-населения и най-развития щат Сао Паулу отиват в бедните северни и североизточни райони на Бразилия. Това не би било толкова голям проблем, ако те не изчезваха в джобовете на местните управници, повечето от които са или от Трудовата партия на Дилма Русеф, или на някоя от другите 16 партии, влизащи в коалицията.

17-орна коалиция!

А някои в България плачат за някакви си тройни коалиции! Членовете на кабинета на Дилма Русеф са 38. Министрите са 23-ма. Още 14 са секретари и шефове на служби с ранг на министри. Плюс 1 вицепрезидент. Така е в 200-милионната Бразилия.

За сравнение - в САЩ, чието население е със 100 милиона повече, в правителството на Барак Обама, влизат едва 23-ма души. Това са вицепрезидентът Джо Байдън, 15 секретари (така в САЩ се наричат министрите) плюс още 7 души, чиито рангове ги правят членове на кабинета.

"Данъците и таксите тук са такива, че на практика си плащаш, за да работиш", разказва Милена Миткова. Тя живее в Сао Паулу и се препитава като преводачка от и на български език.

Само за да преведе един документ, човек с нейната професия трябва да плати общо 230 бразилски реала (104 долара). Сумата включва заверка на документи и такси. А преводът на една шофьорска книжка се заплаща с не повече от 80 реала (36 долара). Същевременно почти никъде в Бразилия не се признават преводи, направени извън нейната територия, дори да са заверени надлежо по закона. И това е само едно малко перо от гигантските такси и данъци, които влизат в хазната по този начин, отбелязва Милена Миткова.

Образованието, здравеопазването и обществената сигурност се превърнати в бизнес, от който и федералното бразилско правителство, и тези на отделните щати, както и общинските власти се облагодетелстват, продължава нашата сънародничка. И дава покъртителни примери. Както може да се разбира, ощетеният винаги е данъкоплатецът.

Обучението на дете в добро училище струва 450 долара годишно. Същевременно родителят е задължен да купува за колежа и почистващите материали. В някои езикови гимназии таксите стигат до 1350 долара.

Макар да плащат солени здравни осигуровки, хората в Бразилия чакат месеци наред за консултация. През юни дете може да бъде записано за консултация едва в края на август.

Зъболекарските услуги в Сао Паулу са безумно скъпи. Вадене на зъб е от  порядъка на 180 долара средна цена. Почистване на зъбен камък струва 270 долара, имплант на изкуствен зъб - 1130. Дори да си плаща човек осигуровките за зъболекар, те не покриват имплантите.

Цените на най-обикновените стоки скачат постоянно. Преди няколко години килограм домати в Сао Паулу е струвал 1 реал (0,45 долара). Днес същото количество е точно десеткратно по-скъпо. Никой не дава разумно обяснение защо. Но всъщност всички знаят, че цените се надуват изкуствено до голяма степен заради световното първенство.

Е, то е вече към края си. И той е твърде трагичен за отбора на Бразилия. Но не и за протестиращите бразилци. Защото хората на улицата дадоха да се разбере, че вече не желаят да живеят само с футбол. Те са от средната класа, създадена с усилията на двама предшественици на Дилма Русеф - президентите (1995-2003) Фернанду Енрике Кардозу от Бразилската социалдемократическа партия и (2003-2011) Инасиу Лула от Трудовата партия. Президентката с български корен може да прати всичко това по дяволите. Особено ако загуби предстоящите избори, което от вчера вече е твърде вероятно.

Кървави сблъсъци последваха погрома

Кървави сблъсъци между протестиращи бразилци и полиция избухнаха още на почивката между двете полувремена на мача срещу Германия. Тогава немците водеха "само" с 5:0.

25 автобуса бяха подпалени от гневната тълпа в най-големия град в страната Сао Паулу. Изпотрошени и ограбени бяха магазини за битова техника. Силите на реда арестуваха десетки хора. Запалянковци изгориха демонстративно националното знаме в квартала Вила Мадалена. Въпреки че в квартала бе засилено полицейското присъствие, местните наркодилъри свободно продължаваха да продават кокаин и друга дрога.

В Рио де Жанейро пък бе демонстративно изгорена фланелка на националния отбор с номер 10. С него на мундиала игра бразилската звезда Неймар. Той обаче бе най-добрият играч на тима. Неймар дори не игра в полуфинала срещу германия, тъй като получи тежка контузия в предишния мач срещу Колумбия.

Запалянковци палят фланелка с номера на Неймар.

Сериозни стълкновения имаше в град Манаус, столицата на северния щат Амазония. Построеният там стадион бе обект на може би най-ожесточените спорове около първенството. Първо, градът по-късно бе избран за едно от местата на провеждане на мундиала. Второ, целогодишно там температурата е 28 градуса по Целзий. Влагата обаче е над 90 на сто. И на практика футбол в Манаус не може да се играе. Именно това разгневи местните жители.

Във фен зона в град Салвадор бе отменен празничен концерт, който трябваше да отбележи класирането на Бразилия на финала. Събралите се на тази сбирка привърженици се включиха в масов бой. Арестувани бяха четирима души.

Бразилските медии не пестят нападки

В. "О Диа": Върви в ада, Фелипао!
В. "О Глобо": Срам, позор, унижение
В. "Корею бразилиенсе": Един позор за вечни времена
Няма да имаме заглавие, обяви на първа страница в. "Мея ора". Това бе изписано на траурен черен фон.