Главният прокурор Сотир Цацаров разпореди проверка за извършени плащания от азербайджански компании по сметки на Калин Митрев, представител на България в Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР).

Цацаров се е сезирал по публикации в медиите, става ясно от съобщение на покуратурата.

Разследване на няколко европейски медии, сред които е и британският вестник "Гардиън", описа т.нар. Азербайджанска перачница - схеми за тайни фондове, използвани за купуване на политическо влияние. Става въпрос за 2,9 милиарда долара, с които е плащано на изтъкнати европейци, купувани са луксозни стоки и са били изпирани пари чрез мрежа от почти непрозрачни британски компании. Сред участниците в схемата е посочен и Митрев. 

Проверката, разпоредена от Цацаров, ще се извърши от Софийската градска прокуратура, като на Националната агенция по приходите ще бъдат възложени действия, свързани с предмета й – дали са налице данни за данъчни престъпления или пране на пари.

Съпругът на генералния директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова не отрича да е получавал пари по Азербайджанската афера, но те били декларирани и с платени данъци. Според разследването той е взел поне 425 000 евро за консултантски услуги от азербайджанската фирма "Авуар" (Avuar Co).

Днес пред Нова тв Митрев повтори, че става дума за „безсмислена спекулация“ и кампания, насочена срещу семейството му.

Правителството днес е обсъдило случая "Митрев". Финансовият министър Владислав Горанов съобщи след заседанието, че преди да се заеме окончателна позиция за това дали Калин Митрев трябва да продължи да е представител на България в Европейската банка за възстановяване и развитие, ще бъде поискато становището на самата банка по казуса. Това ще стане с писмо от Горанов до управителните органи на ЕБВР. 

До момента Министерският съвет разполага само гледната точна на съпруга на Бокова. Горанов заяви, че държавата може да провери твърденията на Митрев, че върху получените пари по азербайджанска линия е платил данъци в България. Според министъра обаче към момента държавата не вижна закононарушения.

Финансист №1 уточни, че правителството само номинира и предлага кандидати за представители в ЕБВР, но не участва в избора на ръководни кадри  - това прави самата банка. Затова и Митрев няма как да бъде оттеглен с решение на Министерския съвет - властта може само да изпрати становище.