Една от най-коментираните теми след драмата във втория полуфинал на световното между Холандия и Аржентина, отново са решенията на треньора на "лалетата" Луис ван Гаал. Досега с тактически ходове и смени, специалистът успяваше да влияе по впечатляващ начин на развоя на мачовете - положително за своя отбор. Опита и срещу "гаучосите", но нямаше шанс. Очакваше се отново да пусне само за дузпите резервният страж Тим Крул, но не го направи.

"Не вкарах в игра Крул, защото вече бях направил трите си смени, обясни Ван Гаал на пресконференцията. - А всяка една беше необходима. Извадих Бруно Мартинс Инди, защото вече имаше жълт картон и можеше да бъде изгонен. Класи смени Де Йонг, понеже имахме нужда от повече креативност в средата на терена. А Робин ван Перси бе прекалено уморен, поради което заложих на Хунтелар."

"Колкото до дузпите, първата се оказа решаваща. За жалост Рон Влаар не успя да отбележи и се оказахме догонващи от самото начало, а това винаги е много тежко. За зла участ точно Рон пропусна, а беше най-добрият футболист на терена. Но това са нормални неща. Не е толкова лесно да запазиш нервите си в подобен момент", добави Ван Гаал.

На другия полюс е настроението в лагера на Аржентина, която отива на финал за първи път от 24 години, когато падна от Германия с 0:1 на финалите в Италия.

„Много съм щастлив, дори не мога да опиша как се чувствам - имаше толкова много наши сънародници на мача, каза вратарят на "гаучосите" Серхио Ромеро, избил два удара. - На терена бе горещо заради тях, чувствахме подкрепата им през целия мач. Благодаря за което! Благодаря на всички!“

„При дузпите всичко е късмет. Това е истината. Въпрос на избор е в кой ъгъл ще се хвърлиш. Но все пак от засилката на Снайдер разбрах къде ще стреля. Сега трябва да се насладим на мига, а от утре ще мислим и за финала“, завърши стражът, който логично бе избран за играч на мача.