Всички нови модели на Jaguar Land Rover от 2020 г. ще бъдат с електрически двигатели. Това съобщи автомобилният производител ден преди Фестивала на технологиите в Лондон.

Идеята ще включва както изцяло електрически двигатели, така и хибриди. От компанията показаха три прототипни модела в тази посока.

Първият е Jaguar E-Type Zero - спортен модел с ретро вид, базиран на серията Roadster от далечната 1968 г. Той ще е изцяло електрически и ще вдига от 0 до 100 км/ч само за 5,5 секунди.

Втори е съвременният Jaguar I-PACE - първият напълно електрически SUV на компанията, който ще излезе на пазара още през 2018 г.

Трети е концептуалният модел Jaguar Future-Type, чиято цел е да покаже как ще изглеждат автомобилите на компанията през далечната 2040 г. Според тях тогава колите ще са напълно автономни, обединени в една обща мрежа, а водачите ще могат да ползват всяка една от тях.

В добавка към тази концепция те представиха и първия по рода си волан с изкуствен интелект и гласово активиране - Sayer. Той ще е преносим и ще може да се мести от кола на кола, като освен да управлявате колата ви (и той да помни специфични настройки, независимо на кой автомобил го монтирате), с него ще можете да си поръчате пица на път за вкъщи, например.