Оставката на управителния съвет на Държавен фонд "Земеделие" не блокира работата на фонда. Това съобщиха в студиото на Би Ти Ви изпълнителният директор на ДФЗ Мирослав Николов и заместничката му Виолета Александрова.

Вчера стана ясно, че целият 11-членен управителен съвет на фонда е подал вкупом оставката си по призив на земеделския министър Димитър Греков.

От май месец управителният съвет на ДФЗ не е свиквал заседание, това не означава, че парите са спрели, казва Виолета Александрова.

Мирослав Николов съобщи, че е бил заплашван от министър Греков с това, че ДАНС ще му отнеме правото на достъп до класифицирана информация, като така щял да бъде дискредитиран пред медиите. И действително, вчера към 15 часа дошли служители на ДАНС, но в призовката им вероятно поради бързане, било написано друго име вместо неговото.

От месец насам Греков настоява за оставките на Николов и Александрова, като ги обвинява в пропуски в усвояването на европейски средства. Те самите обявяват пред медиите, че исковете за оставка са свързани с това, че са забавили проект на фирма, в която министърът имал участие.

Според източници от земеделското министерство, битката е на ниво ДПС-БСП - министърът и управителния съвет на фонда от една страна, срещу т.нар. професионално ръководство, от друга.

На сайта на фонда всеки може да намери информация за това как върви изпълнението на проекта му, каза Мирослав Николов. Той твърди, че ще се забърза с плащанията на земеделските стопани, които пострадаха покрай скорошните наводнения.