Няма причина предприятието "Дунарит" да бъде спасявано, смята бившият икономически министър Трайчо Трайков. Дружеството не е било в толкова тежко положение, изтъкна той, и нарече решението на ресорния министър Емил Караниколов "странно". В края на лятото по негово решение държавата изкупи най-големия дълг на завода.

Целта според управляващите е да се поеме контролът над пострадалата, но ценна компания, част от някогашните активи на Цветан Василев, собственика на КТБ.

"От няколко години насам светът се намира в ситуация, която не е добра за десетки, стотици милиони хора, но е добра за оръжейната индустрия. На практика всички предприятия от оръжейния бранш в България са задръстени с поръчки", заяви Трайков.

Той уточни, че сега вече предприятието дължи пари на държавата. И тя трябва да обясни защо е изхарчила средства на данъкоплатците. 

[[nid:58027]]

Бившият десен кандидат-президент коментира и намаляващите чужди инвестиции в страната.

"Проблемът на нашата държава е, че постоянно е с грип или пневмония и не се вижда къде е имунната система - заяви той и уточни, че става дума за правораздавателната система. - Чуждите инвестиции не са много, защото инвеститорите въпреки ниските данъци не са сигурни, че са юридически защитени."

Трайков коментира и обвинението срещу него, Симеон Дянков, Иво Прокопиев и други за продажбата на миноритарните държавни дялове на ЕВН. Според него делото ще бъде върнато на прокуратурата и поради удобна поправка в закона, приета от управляващите наскоро, прокуратурата ще може да повдигне обвинение, когато пожелае.

"Прокуратурата ще има целия живот да внесе или не това дело отново. Прогнозата ми е, че няма да го внесе поне в следващата година, докато трае българското председателство на Европейския съюз, за да не се излага", добави той.